Pensionsselskaber har indgået alliancer i hobetal, men ny rapport sætter spørgsmålstegn ved effekten

Gang på gang har medlemmer af den danske pensionsbranche fortalt omverden om, at de har tilsluttet sig netværket Net Zero Asset Owner Alliance (NZAOA) med det formål sammen med andre institutionelle investorere reducere CO2-udledningen investeringsporteføljen. Men en irsk rapport sår nu tvivl om effekten af netværket.
Dewi Dylander er underdirektør i PKA. | Foto: Stefan Nygaard Hansen
Dewi Dylander er underdirektør i PKA. | Foto: Stefan Nygaard Hansen

Intentionerne fejler ikke noget hos det FN-støttede investorsammenslutning Net-Zero Asset Owner Alliance, der forpligter sine medlemmer til at have en CO2-neutral investeringsportefølje.

Men ifølge en netop offentliggjort rapport er det tvivlsom, hvor meget et medlemskab i alliancen egentlig ændrer. I hvert fald, når det kommer til stemmeafgivelse til fordel for en grønnere verden ved selskabers generalforsamlinger.

En af rapportens konklusioner er, at kun 13 ud af de 46 medlemmer af Net-Zero Asset Owner Alliance ved udgangen af september 2021 aktivt har brugt deres stemmerettigheder på klimaområdet.

Rapporten er lavet af en række irske forskere og byger blandt andet på information fra de såkaldte proxy-virksomheder, der rådgiver investorer om, hvad de skal stemme ift. til overbevisning.

Stadig tidligt

Af hjemlige investorer er AkademikerPension, Danica Pension, Lægernes Pension, Nordea Life & Pension, P+, Pension Danmark, PFA, PKA medlemmer af Net-Zero Asset Owner Alliance.

"Den grønne omstilling skal op i tempo. Det fik vi desværre bekræftet af den seneste klimarapport fra FN’s klimaråd, som understreger, at udledningen af CO2 skal ned med syvmileskridt. Vi vælger nu at sætte et nyt delmål, der kommer til at sætte en klar retning for, hvordan vi investerer vores mange kunders pensionskroner," lød begrundelsen fra adm. direktør i PFA, Allan Polack i sommer, da PFA tilsluttede sig alliancen.

"Til deres forsvar må man sige, at der stadig er lidt early days for alliancen, men omverdenen har da nok en forventning om, at når man er en del af en alliance, der har fokus på at mindske CO2-udledningen, så bruger man sit aktive ejerskab, så er der et klimaforslag, så stemmer man mest klimavenligt," siger talsperson i græsorganisationen Ansvarlig Fremtid Thomas Meinert Larsen.

Ansvarlig Fremtid forsøger af flere kanaler at tilskynde institutionelle investorer til at arbejde for den grønne omstilling.

Net-Zero Asset Owner Alliance opstod i 2019 med støtte fra FN. Mange af alliancens medlemmer har derfor kun en kortvarigt medlemskab at se tilbage på. Rapporten konkluderer også at næsten 40 pct. af medlemmerne ikke offentliggør hvordan de tager beslutning om, hvordan de stemmer.

"Gennemsigtighed omkring afstemningsbeslutninger er væsentlig for at demonstrere effektiviteten og ansvarligheden i en investors aktive ejerskab. Gennemsigtighed er en af alliancens hovedprincepper," hedder det i rapporten, hvori der peges på at næsten 40 pct. af medlemmerne ikke offentliggør, hvordan de afgør hvordan de stemmer.

Desuden svarer 75 pct. af de, der bruger proxyrådgiver, at de ikke følger på, hvad rådgiveren anbefaler.

"Det viser, at de har tillid til, at proxyrådgiveren har fingeren på pulsen," siger Thomas Meinert Larsen, der tror, at en mere selvstændig stillingtagen først sker, hvis der opstår tvivl om enkeltsager eller NGOer begynder at presse på.

Brug for proxyrådgivere

Pensionskassen PKA har været medlem af Net-Zero Asset Owner Alliance siden marts 2021 og er tilsvarende med i en lignende alliance, IIGCC’s Paris Aligned Investment Initiative. Desuden er underdirektør og chef for ansvarlige investeringer, Dewi Dylander både formand for Dansif og sidder i proxyrådgiveren Hermes advisory board. Hermes har til opgave at gå i dialog med selskaber om ESG-emner på vegne af investorer.

"De ved, hvad vi står for og stemmer på vores vegne. Vi investerer i over 3500 børsnoterede selskaber, så jeg ville have brug for et lidt større team, hvis vi skulle sætte os ind i samtlige forslag til selskabernes generalforsamlinger," siger Dewi Dylander.

Hun forklarer, at PKA mødes med Hermes et par gange om året, hvor PKA forklarer, hvad selskabets investeringspolitik og retningslinjer er.

"Så er de klar over, hvad vi står for og hvilken rejse, vi gerne vil være med på. Men har vi en eller anden mærkesag i et selskab, kan vi sagtens gå ind og stemme selv," siger Dewi Dylander.

Hun fortæller, at det langt fra er gratis og stiller en række krav om engagement at være medlem af de forskellige alliancer, men at det er godt givet ud.

"Der hvor jeg ser værdien, er, at det er en stor hjælp i rejsen på at blive co2-neutral. Man tager simpelthen aktivklasse for aktivklasse og hjælper os med at sætte delmål. Og der skal mange delmål til for at blive CO2-neutral i 2050, men her får man noget praktisk hjælp, nogle redskaber og noget rammeværk, der hjælper til både at sætte mål og kortlægge porteføljerne," siger Dewi Dylander.

Et af tidens store debatemner når det gælder pensionsbranchens iver efter at investere bæredygtigt handler om, hvordan begrebet aktivt ejerskab forvaltes og hvor meget brugen af eksklusioner skal fylde. I den debat placerer Dewi Dylander sig lige i midten.

"Vi gør begge dele. Ligesom mange andre har vi en bestyrelse, der klart har fastsat en nultolerance ift. eksempelvis investeringer i våbenindustrien. I sådan et tilfælde er det klart, at man har brug for en negativliste," siger Dewi Dylander.

Når det kommer til investeringer i energisektoren, så er PKA investeret i en række fossile selskaber.

"Der er vi lige nu på en aktiv rejse, hvor vi skubber på. Det ville da se rigtig godt ud i vores CO2-regnskab, hvis vi droppede dem, men så ville vi ikke være aktive ejere," siger Dewi Dylander.

Hun forklarer, at gennem alliancen Paris Aligned Investment Initiative er PKA også med i initiativet climate Action 100+., der sætter pres på at verden mest CO2-udledende virksomheder handler aktivt for en grøn omstilling. Her er kravet fra investorerne lige nu at selskaberne inden 2023 skal have fremlagt en forretningsplan for, hvordan de leve op til parisaftalens mål.

"Det er klart, at dem, der ikke får en forretningsplan klar, dem vil vi overveje at ekskludere. Men der er stadig et par år endnu," siger Dewi Dylander.

P+ siger farvel til 42 fossile selskaber

Professor tordner mod ESG-fokus: Jesper Berg bør stoppe pensionsselskabers eksklusionslister 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også