Regeringen vil skære i folkepensionen

60 år efter ordningens indførelse er antallet af danskere på folkepension rekordhøjt. Ny undersøgelse viser, at knap halvdelen af danskerne forventer, at ordningen vil blive udvandet. Det bakkes op af varslet indgreb fra skatteministeren.

Ifølge en ny Epinion-undersøgelse udført for Industriens Pension sætter danskerne i dag først og fremmest deres lid til private pensionsopsparinger – herunder de udbredte arbejdsmarkedspensioner, når de skal strikke en økonomisk plan sammen for livet som pensionister. Det skriver Finans.

Det skønnes, at omkring 700.000 voksne danskere er afskåret fra at kunne trække på en arbejdsmarkedspension, simpelthen fordi de aldrig har været en del af arbejdsmarkedet. Alligevel svarer 48 pct. af de adspurgte i Epinion-undersøgelsen, at de forventer, at folkepensionen om 25 år vil være langt mindre end i dag, mens 16 pct. er overbevist om, at Danmarks første velfærdsydelse helt vil være afskaffet, når vi når til 2042.

Alligevel tror Carsten Tanggaard, professor ved Institut for Finansiering ved Aarhus Universitet, ikke, at politikerne er klar til at sætte en sidste salgsdato på folkepensionen.

"Det er vel klart, at folkepensionen er under pres, fordi arbejdsmarkedspensionerne er under opbygning. Men så længe store befolkningsgrupper ikke er med i en arbejdsmarkedspension, er det vanskeligt at forestille sig, at den bliver fuldstændig afviklet," siger Carsten Tanggaard til Finans..

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) går efter at få løst det såkaldte samspilsproblem mellem private pensionsordninger og folkepensionen, fordi folkepensionister oven i folkepensionens grundbeløb også kan få tilkendt et månedligt pensionstillæg. De seneste fem år er antallet af danskere på folkepension vokset med 130.000. I dag er mere end 1,1 mio. danskere på folkepension, og det er ny rekord, viser tal fra Danmarks Statistik.

Skatteministerens indgreb over for modregning i folkepensionisters pensionstillæg skal til afstemning i Folketinget på torsdag.

Tusinder kan miste ret til fuld folkepension

Avis: Stor forskel på drømmetidspunkt for pension og folkepensionsalder

Ny pensionsaftale straffer danskere, der arbejder i udlandet

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også