Lukrative formandslønninger skal holde på topdirektører i storbank

Danske Frank Vang-Jensen, der overtager posten som adm. direktør i Handelsbanken i denne måned, kan se frem til at beholde sin nye direktørløn, hvis han - traditionen tro - bliver formand i banken i fremtiden.
Foto: Handelsbanken
Foto: Handelsbanken

Når Pär Boman, der er adm. direktør i Svenska Handelsbanken, senere på måneden skal overtage formandsstolen i samme bank, behøver han ikke nødvendigvis skrue ned for privatforbruget.

Pär Boman har nemlig fået en aftale i stand med banken, der giver ham direktørlønnen på knap 10 mio. danske kr. med over på den traditionelt mindre økonomisk lukrative formandspost.

Ny formand for Handelsbanken beholder direktørløn 

Ifølge Anders Nyrén, der er Handelsbankens afgående formand og kommende formand for bankens hovedaktionær, Industrivärden, er det normal praksis i banken.

Det skyldes flere ting, men bl.a. et behov for at skabe vished om de økonomiske rammer for koncernens ledende medarbejdere, fortæller Anders Nyrén til FinansWatch.

Formandsposten mere krævende

Hvorfor vælger I at betale Pär Boman direktørlønnen i de første to år af hans kommende formandsperiode?

"Vi har haft et behov for at indgå en god aftale, der tager den tiltagende arbejdsbyrde som formand i betragtning. Vi regner med at halvdelen af Pär Bomans tid som formand vil gå med opgaver i banken, men den anden halvdel af hans arbejdsuge vil være dedikeret ejerskabet i de andre virksomheder, som Industrivärden, SCA og Handelsbanken ejer," siger Anders Nyrén til FinansWatch og fortsætter:

"Han beholder ganske vist direktørlønnen i to år, men de honorarer han ellers ville have modtaget i sin nye position vil blive betalt tilbage til banken. Derfor vil Handelsbankens ekstraomkostninger kun blive omkring halvdelen af direktørlønnen."

"Jeg synes ikke, det er så sjovt at arbejde som formand i en finansiel virksomhed længere, for nu at kalde en spade for en spade" 

Vil han bruge flere tid på formandsposten, end du har gjort?

"Jeg tror, du vil se, at arbejdsbyrden for på alle formandsposter i den finansielle sektor øges på grund at den tiltagende mængde finansiel regulering. Desuden er Pär en markant kapacitet som bankmand, og dermed kommer han til at kunne assistere den nye adm. direktør, som bankens repræsentant i forskellige henseender bl.a. i forhold til funding," siger Anders Nyrén.

Fortsætter i samme spor

Når de næste to år er gået, hvad vil Pär Bomans så modtage af løn?

“Honoraret til bestyrelsesformanden. Når man medregner det forskellige udvalgsarbejde, som bestyrelsesformanden også deltager i, snakker vi omkring fire millioner svenske kroner," siger Anders Nyrén.

Og det har også været din løn som formand?

“Ja, men jeg har samtidig været CEO for Industrivärden, så jeg har tilbagebetalt mit honorar som bestyrelsesformand, fordi jeg har fået direktørløn i Industrivärden. Det er et system, der er blevet praktiseret i mange år,

Ifølge den afgående formand skal Pär Boman og Frank Vang-Jensen fortsætte banken i det spor, der har gjort banken til en af Nordens største og mest solide pengeinstitutter.

Hvad er det, Pär Boman kan bidrage med, som du måske ikke kunne?

“Jamen ingenting, for jeg har været en perfekt formand," siger Anders Nyrén med et grin, og fortsætter så:

"Jeg er helt tryg ved, at Pär har kapaciteten, der skal til for at guide banken i overensstemmelse med Handelsbankens fundament, altså organisk vækst."

Skaber tryghed hos direktører

Hvorfor er det, I har denne her tradition med at lade bestyrelsesformænd beholde deres direktørløn i Industrivärden, Handelsbanken og de relaterede virksomheder?

"Det er fordi, vi gerne vil skabe et trygt miljø for en række betroede ledende medarbejdere, således at de ved, hvordan de økonomiske vilkår ser ud, og så er vi mere frie til at placere dem i forskellige stillinger," siger Anders Nyrén.

Risikerer I ikke, at den fremgangsmåde forhindrer jer i at finde kvalificerede kandidater udefra, hvis I bliver ved med gøre den adm. direktør til bestyrelsesforman?

"Det er heller ikke så meget regler, som det er undtagelsen. Det afhænger altid af situationen, så det er ikke et givent princip. Man skal aldrig have ultimative principper, når man skal ansætte på de øverste positioner. Det skal altid være et spørgsmål om at finde den bedste kandidat," siger Anders Nyrén.

”Frank han lever og ånder med den bank”  

Men det er da sket adskillige gange, ikke?

“Der er det, men det modsatte har også været tilfældet i Industrivärden og andre virksomheder i koncernen. Undtagelsen er selvfølgelig Handelsbanken, der har haft en tradition for at gøre den adm. direktør til bestyrelsesformand. På den anden side, er det også sket i nyere tid, at man har fundet bestyrelsesformanden udefra, det var eksempelvis tilfældet med mig og Hans Larsson," siger han,

Hvorfor er det en tradition i Handelsbanken?

"Fordi Handelsbanken har en stærk kultur, som har tjent banken utrolig godt over mange år. Hvis du kigger på organisationsstrukturen i Handelsbanken, er næsten alle i de ledende positioner rekrutteret internt. Det er platformen og baggrunden for bankens kultur, og derfor er det naturligt at finde formanden internt i banken. Det er et spørgsmål om at have en formand og CEO, der er bekendt med banken og dens kultur, men som sagt, det sker også, at vi finder en formand udefra," siger Anders Nyrén, og tilføjer:

"Jeg voksede selv op med Handelsbanken, min far var ansat i Handelsbanken, så du kan sige, at jeg er født ind i banken."

Negative historier rykker ikke

I det seneste år har de svenske erhvervsmedier skrevet meget om, Industrivärdens afgående formand Sverker Martin-Löf om bl.a. nepotismeanklager og luksuriøse jagtture.

Hvordan har reaktionerne været internt i Handelsbanken efter den negative mediedækning af den afgående formand?

"De har meget marginale. For i virkeligheden relaterer sagen sig ikke til kulturen og forretningen i banken," siger Anders Nyrén.

Det var Sverker Martin-Löf's afgang, der fik starten rokaden i toppen af Handelsbanken, og det er hans plads Anders Nyrén skal overtage.

Her er skandalesagerne der medførte enorm rokade i Handelsbanken 

Det blev hurtigt meldt ud, at den nuværende adm. direktør og kommende formand i Handelsbanken, Pär Boman, skulle overtage efter Anders Nyrén, mens udnævnelsen af danske Frank Vang-Jensen som adm. direktør først blev offentliggjort en del senere - og til manges overraskelse.

Hvad er dine forventninger til den ny danske adm. direktør?

"Jeg forventer, at han viderefører det arbejde, hans forgængere har stået for, og det er fortsat at udvikle forretningsmodellen med fokus på organisk vækst," siger han.

Hvorfor blev det Frank Vang-Jensen?

"He har de personlige karakteristikker, der skal til, og samtidig har han en bred viden om Handelsbanken, så de to ting gik op i en højere enhed, og derfor valgte bestyrelsen ham," siger Anders Nyrén.

 

Viborg-drengen der kom til tops i Stockholm

Dansker bliver ny øverste chef i Handelsbanken

Dansker med i opløbet om topjob i Handelsbanken

Topchef trækker sig efter dyre jagtture og nepotismeanklager 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også