Hvidbjerg Bank: Det er et af de bedste kvartaler nogensinde

Efter flere tilsynsbesøg med nedskrivninger til følge venter der ifølge direktør Oluf Nielsen ikke flere nedskrivningsbølger i Hvidbjerg Bank.

For første gang i fem år kunne en tilfreds bankdirektør i Hvidbjerg Bank præsentere et overskud på bundlinjen efter årets første tre kvartaler.

Samtidig er solvensoverdækningen, der længe har været meget beskeden i Hvidbjerg Bank, steget med 1,2 procentpoint fra 2,4 til 3,6 pct.

"Vi har haft et af de bedste kvartaler nogensinde, så det kan vi vist kun være tilfredse med," siger Hvidbjerg Banks direktør Oluf Vestergaard til Finanswatch.

Og siden samme periode sidste år er der sket en del i det midtjyske pengeinstitut.

Sidste år var nedskrivningerne efter 3. kvartal på 25,6 mio. kr., mens det tilsvarende tal for i år er nede på 5,5 mio. kr.

Det betyder også, at der til trods for faldende rente- og gebyrindtægter er et overskud i Hvidbjerg Bank på 6,6 mio. kr. modsat sidste års underskud på 11,5 mio. kr.

Ifølge administrerende direktør Oluf Vestergaard har nedskrivningsniveauet efter to hårde år fundet et "mere pasende leje" for en bank af Hvidbjergs størrelse.

Regnskab: Stort fald i nedskrivningerne hos Hvidbjerg Bank 

Været alle igennem

"Vi har haft tid til at implementere de nedskrivningsregler, der kom i 2012, og i den forbindelse har vi været igennem alle vores engagementer, hele porteføljen, så jeg forventer ikke, at vi kommer til at se nedskrivninger som i 2012 og 2013 i den nære fremtid. Men omvendt er der jo ingen, der kan spå om fremtidens konjunkturer," siger Oluf Vestergaard.

Finanstilsynet har været på besøg hos Hvidbjerg Bank flere gange over de seneste år, hvilket i flere tilfælde har resulteret i 5-10 millioner kr. i yderligere nedskrivninger.

Tilsynsbesøgene har til gengæld sikret, at Hvidbjerg Bank er helt på linje med tilsynet, når det gælder synet på nedskrivninger, lyder det fra Oluf Vestergaard.

"Man må sige, at vi har været under behandling af Finanstilsynet, og derfor mener jeg heller ikke, der er mere at komme efter. Det synes jeg også, man kan se i den seneste tilsynsrapport."

Hvidbjerg endelig på linje med tilsynet

Ingen overeksponering i sektorer

De sidste to års nedskrivninger har ifølge bankdirektøren været jævnt fordelt over en række forskellige sektorer inden for erhvervslivet samt hos private kunder.

"Vi gør en indsats for ikke at blive overeksponeret i en enkelt sektor, ellers kan man som pengeinstitut hurtigt blive for sårbar for udsving i eksempelvis landbruget eller detailhandlen," siger Oluf Vestergaard.

Derfor har Hvidbjerg Bank sørget for ikke at have over 10 pct. eksponering inden for en enkelt sektor.

Andelen af erhvervskunder inden for landbruget og detailhandlen er således hver på ca. 10 pct.

Regnskab: Lille overskud og bedre solvens i Hvidbjerg 

Faldende udlån

Blandt de dårlige nyheder i dennes uges regnskab fra Hvidbjerg Bank kan nævnes et fald i udlånsporteføljen på 4,5 pct.

Det skyldes ifølge Oluf Vestergaard både hårde tider for det lokale erhvervsliv, men også de private kunder tegner sig for en pæn del af udlånsfaldet på grund af det rekordlave renteniveau.

"De lave renter gør realkreditbelåning for private til en rigtig god forretning, med renteniveauer helt ned til 1 pct. med et F3-lån kan vi ikke være med, men vi råder naturligvis vores kunder til at gøre det, der er den bedste forretning for dem, og det er realkreditbelåningen" siger Oluf Vestergaard.

Privatkunderne med boliglån bruger desuden afdragsfriheden og den lave rente på realkreditlån til at få afdraget hurtigere på banklånet.

Det giver samlet set en faldende lånelyst blandt kunderne i Hvidbjerg Bank, der ifølge direktøren derfor forsøger at tiltrække privatkunder på landsplan med bl.a. annoncer og gennem sider som Mybanker.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også