FinansWatch

Frøsig: Jeg er ikke jubeloptimist om økonomien

Hun har netop leveret et bundsolidt regnskab og en konstatering af, at nedskrivningerne i 2014 bliver markant lavere end tidligere forudset. Alligevel har Sydbanks topchef Karen Frøsig ikke armene langt oppe over hovedet.

Sydbank venter nu nedskrivninger på 700-800 mio. kr. i 2014 mod tidligere 950-1100 mio. kr., efter at banken har været kreditbogen igennem med en tættekam.

"Om kunderne er bedre, eller om vi har været for forsigtige i en periode, det er svært at finde det helt rigtige svar på. Vi havde en forventning om, at det ville gå sådan her, men jeg havde selv troet på, at det var noget vi ville se i tredje eller fjerde kvartal," siger Karen Frøsig til Ritzau Finans efter regnskabet.

I fjerde kvartal af 2013 måtte Sydbank tage nedskrivninger på hele 888 mio. kr., og det har måske gjort ledelsen lidt ekstra forsigtig, forklarer topchefen.

"Vi havde planlagt en gennemgang af private, fordi vi har besluttet, at vi vil have ryddet op, ikke bare midt på gulvet, men også ude i krogene. Og vi havde fjerde kvartal i baghovedet, og så bliver man jo forsigtig i sin tilgang," siger Karen Frøsig.

Banken har både kørt en stor del af sine lån gennem sine beregningsmodeller, men har også været inde i en stor mængde enkeltengagementer, der har påkaldt sig særlig opmærksomhed i form af for eksempel nedskrivninger.

Private har det bedre

"Det er en markant reduktion, vi laver, og vi synes måske, det er kommet hurtigere til os, end vi havde forventet."

Nu kan banken ligefrem tilbageføre nedskrivninger på privatkunderne på netto 30 mio. kr.

"Det kan være privatkunder, der er kommet i arbejde. Hvis der er to arbejdsløse, der sidder i et hus, vil der typisk være en nedskrivning. Så kommer man i arbejde, bliver ens betalingsevne bedre. Det er tit ting i folks privatøkonomi, for selvfølgelig betyder formue meget, men det er jo hvad vi tjener, og hvad vi bruger, der er afgørende," forklarer Karen Frøsig.

Topchefen ser ikke nogen afgørende forandring i boligpriserne. I de store byer går det stærkt fremad, hvilket Sydbank naturligvis også nyder godt af, men fremgangen kan ikke mærkes synderligt i resten af landet, vurderer hun.

"Når jeg generelt ser på samfundsøkonomien, så er det ikke hos mig, du finder jubeloptimismen. Den geopolitiske uro har gjort meget ved det opsving, vi så i foråret og hen over sommeren. Så jeg forholder mig afventende," siger Karen Frøsig.

"Men vi må konstatere, at i hvert fald for vores privatkunder, der ser deres indkomster lidt bedre ud."

/ritzau/

Mere fra FinansWatch

"Køb nu, betal senere"-virksomhed tilbyder rentefri kreditter på 30.000 kr. uden detaljerede kredittjek

DE GRATIS KREDITTER: For at få en kredit uden renter på 30.000 kr. hos Anyday skal man ikke vise lønsedler eller give adgang til bankkonto. Et kredittjek mod debitorregistre og en reservation på en tiendedel af beløbet er nok. Anyday mener, at virksomhedens måde at kreditvurdere kunder på er sikker, og at det ikke lokker kunder i uføre. Dog tager virksomheden open banking-teknologi i brug i det nye år for at blive bedre.

Afdragsfri lån i hopla - men de går til de gale

Man skal kun tage et afdragsfrit lån, hvis man ikke har brug for det, har opfordringen fra nationalbankdirektør Lars Rohde været. Men centralbankens egne tal og en kontrafaktisk beregning peger på, at det ikke er tilfældet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs