Store engagementer: Landbrugsbank melder sig klar

Jesper Lyhne, direktør i Landbrugets Finansieringsbank, mener at banken kan spille en vigtig rolle, hvis en række mindre institutter må skære i deres store engagementer.
KASPER KRONENBERG

Ulrik Nødgaard og Finanstilsynet er på vej med en strammere kurs i forhold til pengeinstitutternes største engagementer – en ny kurs som interesseorganisationen Lokale Pengeinstitutter frygter vil ramme de mindste institutter hårdt, ligesom man fra landbrugets side frygter de negative følgevirkninger.

Men hos direktør for Landbrugets Finansieringsbank, Jesper Lyhne, er meldingen klar, at man har masser af plads på balancen, hvis der findes institutter, der ønsker at skubbe nogle af deres udlån ud af balancen.

”Som jeg ser det, så er der gode muligheder for, at vi kan overtage noget af den finansiering, der måske skal findes. Nu kender vi ikke detaljerne i det endelige udspil fra tilsynet, men som det ser ud lige nu, så kan man godt forestille sig, at der er nogle institutter, der skal ud og reducere lidt på nogle landbrugslån,” siger Jesper Lyhne til FinansWatch.

Han siger, at man allerede er i god kontakt med en lang række pengeinstitutter omkring at finde løsninger sammen – og at de nye regler fra tilsynet vil være oplagte at drøfte sammen, samt eventuelt hvordan Landbrugets Finansieringsbank kunne spille en rolle i en eventuel balancereduktion.

”Det kan også være, at der er landbrugskunder, der står over for at skulle investere yderligere, hvor et mindre pengeinstitut kan få svært ved at løfte opgaven – i lyset af de nye regler på vej – så er det oplagt, at vi ser på det,” siger Lyhne.

Han siger, at han naturligvis ikke ved, om Landbrugets Finansieringsbank kan afhjælpe hele den pukkel af problemer, der kan ligge foran pengeinstitutterne i forhold til de store landbrugskunder.

”Vi har under alle omstændigheder nogle værktøjer. Så der er muligheder, og så må vi kigge på tingene skridt for skridt,” siger han.

Jesper Lyhne noterer sig, at hvis man kigger på de lokale pengeinstitutters markedsandel indenfor landbrug, så er den større end deres generelle markedsandel – altså vil der være landbrug imellem, når pengeinstitutterne ifølge de nye regler skal til at opgøre deres 20 største engagementer i den nye og skarpere tilsynsdiamant.

Udfordringen for pengeinstitutterne er, at de fremadrettet skal måle deres kernekapital op mod de 20 største engagementer. Tidligere kiggede Finanstilsynet på alle engagementer, der udgjorde mere end 10 pct. af basiskapitalen, og sammenholdt disse med netop basiskapitalen. Men Nødgaard og co. strammer altså fremadrettet op på begge sider af brøken.

Landbrugsbank bryder tørken med nye produkter

Ny bank hjælper gode landmænd

Landbrugsbanken: Her er vores nye værktøjer 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også