FinansWatch

Landbrugsbanken: Her er vores nye værktøjer

Landbrugets Finansieringsbank er klar med tre nye produkter på hylden, der skal sikre mere fart i ejerskifterne i erhvervet, ligesom vækstinitiativer skal styrkes.

Landbrugets Finansieringsbank går nu ind i fase to efter færdiggjort arbejde med at rydde op i porteføljen af dårlige landbrugskunder fra Finansiel Stabilitet. Og næste skridt for landbrugsbanken bliver taget med nye værktøjer ombord.

I en pressemeddelelse skriver Jesper Lyhne og co., at den nuværende produktpalet har været karakteriseret ved en begrænset efterspørgsel, ”…så derfor går banken i januar 2014 ud med 3 nyudviklede, målrettede garanti- og udlånsmodeller”.

Det første nye værktøj er en investerings- og ejerskiftegaranti, som dækker 75 procent af pengeinstituttets udlån og i særlige tilfælde kreditter ved finansiering af et ejerskifte.

Det andet nye produkt er et investerings- og ejerskiftelån på minimum 1 mio. kr. med en løbetid på op til 20 år.

Avis: Banker forsinker redningsplan til landbruget 

Mindsker risiko

Og den sidste nye vare på hylden er en forbedringsgaranti, der dækker 50 procent af pengeinstituttets udlån med maksimal løbetid på 7 år (til forbedringer med en tilsvarende tilbagebetalingstid).

”Med disse produkter stiller vi nogle garantier, der mindsker pengeinstitutternes risiko på lån til landbruget. Det forventer vi kan bidrage til at sætte skub i investeringerne i erhvervet. Samtidig antager vi, at den lavere risiko kan bidrage til lavere bidragssatser og rentesatser”, siger Jesper Lyhne, administrerende direktør i LFB ifølge en pressemeddelelse.

Med de nye garantiprodukter stilles der især skarpt på finansiering af generationsskifter/ejerskifter og investeringer. Skal man sætte ansigter på, er det unge, der står for at etablere sig, og dygtige landmænd der har oplevet et fald i deres egenkapital.

”Mange har købt til høje priser i 00’erne. De har levedygtige bedrifter, og nu vil de gerne udvide, men kan ikke låne. Dermed bliver der sat en stopper for vækst, beskæftigelse og udvikling af nye, attraktive fødevarer. Det skal de nye tiltag modvirke, så de styrker regeringens vækstplan for fødevareerhvervet”, lyder analysen fra Jesper Lyhne.

Levedygtige kunder afvist af bankerne 

Mange muligheder

I pressemeddelelsen karakteriserer direktøren den øjeblikkelige, finansielle situation på den måde, at alle gerne vil låne ud, men der er tilbageholdenhed med at tage den yderste risiko.

”Det vil vi gerne ændre på i et samarbejde med pengeinstitutter, realkreditinstitutter og Vækstfonden, siger Jesper Lyhne.

I pressemeddelelsen fra LFB er der også en kommentar fra Vagn Hansen, direktør for Sparekassen Vendsyssel, der har været med til at udvikle produkterne sammen med andre pengeinstitutter, kreditforeninger, Vækstfonden og Landbrug & Fødevarer.

”Der er mange muligheder i de nye produkter og de vil også gøre det nemmere at omsætte nødlidende bedrifter og dermed lette denne del af ejendomsmarkedet,” lyder det fra Vagn Hansen.

Han er ligeledes formand for landbrugets foretrukne realkreditselskab DLR.

Sass vil tage opgør med landbrugets selskabsformer 

Landbrugets Finansieringsbank: Store udlån på vej 

Landbrug bekymret for lånemuligheder efter Sifi-aftale 

Startvanskeligheder i Landbrugets Finansieringsbank 

Finansrådet lancerer ny prisportal 

 

Mere fra FinansWatch

Sorte selskaber bag pensionsbranchens grønne milliarder

Flere pensionsselskaber har talt olieselskaber som BP, Shell og Halliburton med i de 248 mia. kr., branchen har meldt ind som "grønne investeringer" til regeringens klimapartnerskab for finanssektoren. "Vanvittigt," lyder det fra kritiker.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs