Finanstilsynet slækker på indberetningskrav

Fiananstilsynet har besluttet, at de danske banker og realkreditinstitutter fremover ikke behøver at udarbejde en opgørelse over deres gearing hver måned, men kun kvartalsvis.

Fra 1. april skal danske banker og realkreditinstitutter udarbejde en lang række nye nøgletal, der skal indberettes til Finanstilsynet. Det skyldes de nye kapitaldækningsregler i EU, kendt som CRD IV og CRR.

Men nu slipper finanssektoren lidt nemmere på et enkelt punkt. De skal nemlig fremover ikke beregne og indberette tal for gearingsgraden hver måned, men kun hvert kvartal.

Gearingsgraden, eller leverage ratio, er et nøgletal som Basel-komitéen, der sætter de internationale regler på bankområdet, har været en stor tilhænger af. Idéen er, at det ikke kun er interessant at se, hvor meget egenkapital og basiskapital en bank har i forhold til de risikovægtede aktiver, men også bankernes egentlige egenkapital set i forhold til de uvægtede aktiver.

Ifølge Basel-komitéen må gearingsgraden ikke være lavere end 3 pct. Til sammenligning oplyste Danske Bank, at gearingsgraden ved udgangen af sidste år var på 3,3 pct. Især finanskoncerner med aktiver der har en lav risikovægt, som eksempelvis udstedte realkreditobligationer, vil have bruttoaktiver der er markant højere end de risikovægtede aktiver.

Ifølge kapitalreguleringsreglerne skal bankerne og realkreditinstitutterne kvartalsvis beregne deres gearingsgrad som et gennemsnit af de månedlige gearingsgrader. Dog kan den enkelte bank søge om dispensation, hvis man ikke har tilstrækkeligt gode data til at beregne tallet hver måned.

Men nu har Finanstilsynet besluttet, at alle de danske banker og realkreditinstitutter vil være fritaget fra at beregne tallene hver måned. Det skyldes blandt andet, at Basel-komitéen selv har ændret i reglerne, så gearingsgraden skal beregnes ultimo hvert kvartal, og ikke som et månedligt gennemsnit.

I øvrigt har Rangvid-udvalget foreslået, at der nedsættes en særlig ekspertgruppe, der skal se nærmere på hvordan gearingsgrader kan bruges i reguleringen af den danske finansielle sektor.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også