FinansWatch

Bankansatte sidder med finansiel brintbombe

En strejke i den finansielle sektor kan lamme samtlige digitale betalingsstrømme i samfundet. Strejkevåbnets styrke gør det samtidig usandsynligt, at det kommer i brug.

Med store kræfter kommer et stort ansvar. Den lære nåede Spiderman lige akkurat at få fra sin Onkel Ben, inden denne døde. Citatet stammer oprindeligt fra den franske forfatter Voltaire, men kan anvendes på nattens strejkevarsel fra Finansforbundet.

De finansansatte lagde et konfliktvarsel, da forhandlingerne med Finanssektorens Arbejdsgiverforening brød sammen. Hvis parterne ikke har fundet en ny overenskomst 24. marts, vil der kunne afgives endnu et varsel, inden en strejke kan træde i kraft 1. april.

En strejke på finansområdet vil formentlig være den mest alvorlige, som Danmark nogensinde har oplevet. Ingen digitale betalingsstrømme vil fungere, hvis bankmedarbejderne ikke er på arbejde.

"Vi har et så stærkt konfliktvåben, at begge sider er særdeles opmærksomme på, at der skal rigtig meget til, før det træder i kraft. Alle betalingsstrømme stopper, og så duer kun kontanter og muslingeskaller," siger Finansforbundets formand Kent Petersen til FinansWatch.

Sidste år var der konflikt på lærerområdet, hvor Kommunernes Landsforening lockoutede lærerne. Her var konsekvensen, at børn i landets skole ikke kunne få undervisning. Netbank, hæveautomater, dankort og betalingsservice vil være i sort, hvis arbejdet bliver nedlagt på finansområdet.

Finansforbundet sidder altså med det måske kraftigste våben af alle fagforeninger. Omvendt er våbnet så kraftigt, at det kan være svært at bringe i spil. Hvis dit eneste våben i arsenalet er en brintbombe, skal man måske holde fingeren på aftrækkeren lidt længere, end hvis man havde haft en luftbøsse.

Derfor vil en strejke formentlig ikke få lov til at løbe særlig længe, før parterne enten vil blive enige frivilligt - eller med et regeringsindgreb.

 

Arbejdsgiverne undrer sig

Finansforbundet: Langt imellem parterne

Lønforhandlinger brudt sammen 

 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs