Hvidvaskbøde på 5,5 mio. kr. til Arbejdernes Landsbank

Bagmandspolitiet har af egen fri vilje kørt en sag mod Arbejdernes Landsbank i sag om hvidvask. Ingen konkrete forseelser i banken, men tidligere mangel på systemer koster en stor bøde.
Foto: Arbejdernes Landsbank/PR
Foto: Arbejdernes Landsbank/PR

Arbejdernes Landsbank og ordførende direktør Gert Jonassen har sendt en check på 5,5 mio. kr. til Bagmandspolitiet, som er lig med den bødestraf den fagforeningsejede bank har fået af SØK, som er Statsadvokaturen for særlig økonomisk kriminalitet.

Sagen går helt tilbage til starten af 2011, hvor Finanstilsynet var på besøg i Arbejdernes Landsbank. Her konstaterede Finanstilsynet store mangler i bankens systemer i forhold til at opdage eventuel hvidvask.

Tilbage i 2009 blev hvidvaskloven lavet om, og kravene til finansielle virksomheder blev skærpet. Der blev fra myndighedernes side stillet krav om bedre systemer i bl.a. bankerne, så de fik bedre værktøjer til at opdage kunders eventuelle forsøg på hvidvask. Konkret kunne det dreje sig om privatkunder med ganske almindelige lønforhold, hvor der eksempelvis en måned pludselig tikker 150.000 kr. ind på kontoen.

Kontanter i hvid plasticpose

Eller det kunne være en privatkunde, der pludselig kom og afleverede 100.000 kr. i kontanter i en hvid plasticpose. Her ønskede myndighederne klare rammer for, hvornår bankerne skulle reagere – hvor det tidligere i højere grad var op til den enkelte bankrådgiver at være vågen. Hvidvaskloven handler også om, at der skal være systemer i bankerne der holder øje, hvis kunder måtte sende penge videre til konti eller personer, hvor der er mistanke om forbindelse til terrorvirksomhed.

I tilfældet med Arbejdernes Landsbank var Finanstilsynet som sagt ikke tilfreds med de systemer, som Arbejdernes Landsbank havde sat op, og derfor pågik der i det meste af 2011 en diskussion mellem tilsynet og banken om, hvordan den skulle rette op på manglerne. Det betød, at der i starten af 2012 kom et offentligt påbud til Arbejdernes Landsbank, hvor Gert Jonassen og co. fik en voldsom kritik for ikke at have systemerne i orden.

Arbejdernes Landsbank rettede med det samme op på tingene og investerede i systemer, således at banken kunne leve op til myndighedernes krav på området.

Efterforskning på eget initiativ

Men bedst som Arbejdernes Landsbanken troede at sagen var lukket, så meddelte Bagmandspolitiet, at man på eget initiativ ønskede at gå nærmere ind i sagen. Og den efterforskning er nu endt med, at Arbejdernes Landsbank er tildelt en bøde på 5,5 mio. kr., som svarer til det beløb, som banken har sparet på bl.a. IT-systemer i de år, hvor loven stillede krav om en mere struktureret overvågning på området.

”Det er klart vores ansvar, at vi ikke havde en tilstrækkelig overvågning af vores kunder. Vi troede dengang, at den manuelle overvågning var god nok, det var ikke tilfældet, og så rettede vi op på det med det samme. Vi må så konstatere, at vi på grund af de her tidligere mangler i vores overvågning har fået en bøde fra SØK. Og den har vi nu betalt,” siger Gert Jonassen til FinansWatch.

Direktøren siger, at Bagmandspolitiet ikke har fundet konkrete sager i banken omhandlende hvidvask, men at den tildelte bøde udelukkende bunder i, at banken ikke i tide fik indført ordentlige overvågningssystemer.

Dårlig sag

”Vi har valgt at betale bøden, fordi vi jo må erkende, at vi står med en dårlig sag. Vi har fået et påbud fra Finanstilsynet, og så er der ikke så meget at rafle om. Derfor betaler vi bøden, men sagen ærgrer os da utrolig meget,” siger Gert Jonassen.

I behøver jo ikke at gå ud og fortælle, at I har fået den her bøde?

”Vi har det sådan, at vi gider ikke prøve at feje det ind under gulvtæpppet. Der er også en effekt i, at vi nu melder ud til alle i og omkring banken, her er et område, vi er opmærksomme på. Vi ønsker at gøre det klart, at det selvfølgelig ikke er i orden med hvidvask. Og jeg tror sådan set også, at vores kunder vil have det dårligt med, hvis vi ikke var helt oppe på tæerne i forhold til at sikre, at vi ikke bliver udnyttet i forbindelse med sorte penge eller penge, der er tilknyttet kriminel adfærd. Derfor melder vi klart ud her,” siger Gert Jonassen til FinansWatch.

Tidligere i år blev Nordea i Sverige tildelt en bøde på knap30 mio. kr. af de svenske myndigheder for ikke at have tilstrækkelig stærke interne processer i forhold til hvidvask.

 

Nordea får bøde på 27 mio.

Nordea: Straffen er høj 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også