Spar Lolland: Ejendommene blev undergangen

Ejendomsfinansieringen endte med at koste Spar Lolland livet. I bakspejlet er det let at kalde det en fejl, men tiderne var anderledes før krisen, lyder det fra Spar Lolland.
Foto: Sparekassen Lolland
Foto: Sparekassen Lolland

Det store spørgsmål efter en konkurs er selvfølgelig, hvorfor det gik galt. Adm. direktør i Spar Lolland Ulrich Jespersen forklarer bankens undergang således:

"Det kan jeg sige helt enkelt. De ejendomslån, som vi tog på bøgerne fra 2004 til 2008, har været afgørende. Vi har ikke kunnet komme af med dem, og et surt ejendomsmarked i 2012 har så gjort udslaget sammen med en hård gearing af banken," siger han til FinansWatch.

Spar Lolland konkurs - Jyske overtager aktiverne 

Var det en forkert beslutning at tage dem ind, eller er det tidernes ugunst, der er problemet?

"Selvfølgelig var det en forkert beslutning at geare fra 2004 til 2008, det er klart. Men det er let at sige i dag. Der var mange forhold i markedet, som gør det mere kompliceret. Men nu kan vi sagtens sige, det var forkert," siger Ulrich Jespersen.

Han blev direktør kort inden årsrapporten sidste år, hvor den tidligere direktør Lynge Thang Jørgensen gik fra banken. Årsrapporten viste store nedskrivninger, og siden har Ulrich Jespersen arbejdet på at løse bankens udfordringer langsigtet.

Jyske: To gode nyheder, én dårlig 

"Vi har været igennem et langt forløb, hvor vi har afsøgt flere muligheder parallelt. Vi har været i dialog med mange herunder Jyske Bank. Vi fik så besøg fra Finanstilsynet i december, som naturligt også har taget en del af vores tid. Vores mål har hele tiden været, at vi skulle redde så meget som muligt for aktionærerne," siger han.

Allerede efter et par måneder gik man dog bort fra tanken om, at banken kunne fortsætte som selvstændigt institut.

"Vi kunne jo godt se, at der var en begrænset tidshorisont, og at vi ikke have for evigt. Men så længe vi overholdt kravene, arbejdede vi jo videre med at forsøge at redde værdier til aktionærer. Da Finanstilsynet kom med afgørelsen i dag, var terningerne kastet, og så skulle der findes en løsning her og nu, og det har vi gjort," siger han.

Hvis Finanstilsynet ikke havde afgjort jeres skæbne i dag, ville I så have forhandlet videre med andre?

”Ja, så længe vi overholdt alle krav, kæmpede vi for aktionærer og ansvarlige långivere hele vejen igennem. Det kunne sagtens være endt med Jyske Bank alligevel, men når Finanstilsynet lige pludselig går hårdt på, så mister man lidt af sin forhandlingskraft. Så var målet bare, at det skulle være en privat løsning, og den skulle nås i dag,” siger Ulrich Jespersen.

Opdateret

 

Lolland udløser nyt tab på skandaleobligationer

Jyske vil af med staten hurtigst muligt

Lolland: Fem ejendomslån kostede 166 mio.

Uvis skæbne for Finansnetbanken

Vilhelmsen: Positivt med privat Lolland-løsning

Jyske: To gode nyheder, én dårlig

Staten taber 200 mio. på Lolland

Storaktionær: Jespersen har kæmpet en brav kamp

Spar Lolland-direktør: Kampen ikke forgæves

Lolland-formand: Tilfreds med Jyske Bank-aftale

Spar Lolland-formand: Dybt beklageligt

Spar Lolland konkurs - Jyske overtager aktiverne 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også