Spar Lolland konkurs - Jyske overtager aktiverne

Spar Lolland må kaste håndklædet i ringen, mens Jyske Bank overtager samtlige bankens aktiver og passiver bortset fra bankens aktiekapital, hybrid kernekapital og ansvarlig kapital.(Opdateres)

Spar Lolland kunne ikke klare endnu et tilsynsbesøg, der har medført nedskrivninger for knap 300 mio. kr.. Det betyder, at solvensbehovet overstiger bankens faktiske solvens, når nedskrivningerne er foretaget. Mandag morgen indgiver Spar Lolland derfor konkursbegæring ved skifteretten.

Samtidig overtager Jyske Bank samtlige bankens aktiver og passiver bortset fra bankens aktiekapital, hybrid kernekapital og ansvarlig kapital. I en meddelese fra banken kan man også læse, at alle indskydere og simple kreditorer er dækket ved overdragelsen.

Overtagelsen tæller alle 45.000 kunder i Sparekassen Lollands afdelinger og 70.000 kunder i FinansNetbanken. Bankens balance er på 12,9 milliarder kroner. Udlånet udgør 7,1 milliarder kroner, og indlånet lyder på 9,7 milliarder kroner.

Medarbejdere til Jyske Bank

"Alle Spar Lollands filialer åbner som normalt mandag den 28. januar 2013, kl. 10.00. Kundernes kontonumre vil være uændrede, ligesom kort, pengeautomater og netbank vil fungere som normalt. Alle medarbejdere i Spar Lolland fortsætter deres ansættelse i Jyske Bank. Den indgåede aftale med Jyske Bank har været i proces i en vis periode og er afslutningen på et langt forløb, hvor ledelsen i Spar Lolland har afsøgt forskellige muligheder for konsolidering og sikring af en stabil fremtid for Spar Lolland," står der i den indsendte fondsbørsmeddelelse.

Spar Lolland, der har været under skærpet tilsyn, har siden november haft tilsynet gående, der har været igang med en ordinær undersøgelse.

Gav en frist

"...(Finanstilsynet Red.) har i denne forbindelse gennemgået en betydelig del af bankens engagementer. På baggrund af undersøgelsen har Finanstilsynet i dag påbudt Spar Lolland at foretage yderligere nedskrivninger med mindst 289 mio. kr., og i henhold til den nye skærpede metode (8+ metoden) fastsat et øget individuelt solvenskrav på 12,26 %, som overstiger Spar Lollands faktiske solvens på 7,35 %, efter at de krævede nedskrivninger er foretaget," står der i meddelelsen.

Finanstilsynet gav Spar Lolland en frist til søndag den 27. januar 2013, kl. 18.00, til at opfylde minimumsolvenskravet på 8 pct., og til 1. april 2013 til at opfylde det individuelle solvenskrav, men Spar Lolland måtte konstatere, at det ikke var muligt at tilvejebringe den nødvendige kapital for at opfylde minimumsolvenskravet og heller ikke det fastsatte individuelle solvenskrav. "Spar Lolland vil dermed ikke være i stand til at opretholde sin tilladelse til at videreføre sin virksomhed som selvstændigt pengeinstitut efter fristens udløb. Som konsekvens heraf må det påregnes, at Spar Lolland ville blive insolvent inden for kort tid, og at egenkapitalen ved en realisering af bankens aktiver under disse omstændigheder må anses for tabt. På denne baggrund har Spar Lolland afsluttet forhandlingerne og indgået en overdragelsesaftale med Jyske Bank i henhold til § 247 i Lov om Finansiel Virksomhed. Finanstilsynet og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har godkendt overdragelsen," står der i meddelelsen.

Jyske vil af med staten hurtigst muligt

Lolland: Fem ejendomslån kostede 166 mio.

Uvis skæbne for Finansnetbanken

Vilhelmsen: Positivt med privat Lolland-løsning

Jyske: To gode nyheder, én dårlig

Staten taber 200 mio. på Lolland

Storaktionær: Jespersen har kæmpet en brav kamp

Spar Lolland-direktør: Kampen ikke forgæves

Lolland-formand: Tilfreds med Jyske Bank-aftale

Spar Lolland-formand: Dybt beklageligt

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også