Milliarder på vej til danske investorer

Danskere med andele i investeringsforeninger kan se frem til en rekordgevinst.
AF LARS NIELSEN

En milliardgevinst er på vej til de ca. 800.000 danskere, der ejer andele i de danske investeringsforeninger. Meget tyder nemlig på, at udbytterekorden bliver slået.

Danske Invest alene udbetaler 9 mia. kr. i udbytter for 2012.

"Det er suverænt det største beløb, vi har udbetalt i udbytte i den tid, jeg har været her," siger administrerende direktør i Danske Invest, Thomas Mitchell, til epn.dk.

Nordea Invest vil først offentliggøre tallene i uge 4. Sydinvest ventes at udbetale ca. 1,8 mia. kr., Jyske Invest omkring 1,1 mia. kr. og Bankinvest ca. 1,45 mia. kr. Dermed kommer den hidtidige rekord fra 2010 med en udbytteudbetaling på 18 mia. kr. for alvor i fare.

Formue på 1.200 mia. kr.

Der er 33 investeringsforeninger i Danmark, og den samlede formue er knap 1.200 mia. kr.

2012 blev et overraskende godt investeringsår, og det vil afspejle sig i udbytterne. Ikke mindst de danske aktieafdelinger har klaret sig godt med et gennemsnitligt afkast på 22,7 pct.

Men også globale aktier og obligationer har haft et godt år. Eksempelvis har obligationerne i emerging markets givet et afkast på 15 pct.

Guld i Fjernøsten

Hos Danske Invest er der da også flotte udbytter i flere af obligationsafdelingerne. Topscoreren er obligationer i nye markeder med 13,60 kr. pr. andel. Globale obligationsafdelinger giver op til 12,50 kr.

Den suveræne udbyttetopscorer er dog en aktieafdeling. Det er Danske Invest Fjernøsten, der giver investorerne hele 39,25 kr. pr. andel. Det skyldes dog ekstraordinære omstændigheder, understreger Thomas Mitchell. Også de hårdt prøvede biotekinvestorer får lidt at glæde sig over med et udbytte på 15,75 kr.

Populære udbytter

Enkelte investorer bryder sig ikke om at få udbytte udbetalt, men foretrækker at have pengene investeret i en længere periode uden at skulle foretage sig noget. Men blandt de private er udbytterne populære. I de seneste år har investeringsforeningerne i stigende grad tilbudt at geninvestere pengene automatisk. Men kun få private investorer har benyttet sig af tilbuddet.

"Jeg deltager i mange investormøder, og det er tydeligt, at udbytterne er populære. Vores investorer ved godt, at det er deres egne penge, de hæver, for udbyttet går fra kursen. Men de er glade for at få den årlige kapitalindsprøjtning," siger Thomas Mitchell.

I Danske Invest har flere kunder i 2012 sagt ja til at få deres udbytte reinvesteret. Den form for investering er optimal, hvis man alligevel vil købe det samme papir for det udbytte, man får. Lader man investeringsforeningen stå for det, kan man slippe for handelsomkostningerne.

Skat af gevinster

"Vi har fået mange flere med i år, men det ændrer ikke ved, at langt de fleste kunder er glade for udbytterne," siger Thomas Mitchell.

Hvis pengene er investeret for frie midler, skal der betales skat af udbyttet. Står pengene i en pensionsordning, skal der betales PAL-skat som af anden gevinst.

Udbytterne bliver udbetalt umiddelbart efter generalforsamlingerne i foreningerne. Det er på generalforsamlingerne, at de bliver vedtaget formelt. På dagen for udbetalingen falder kursen typisk med det samme beløb som udbyttet.

 

Avis: Investeringsforeninger beskyldes for vildledende priser 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også