Kunder kan sagsøge Tønder-ledelse

Der er historisk præcedens for, at de af Tønder Banks kunder, der for nylig blev solgt kapitalbeviser af banken, kan sagsøge bankens ledelse for at få deres penge tilbage, lyder det fra forsker. Samtidig gør Finanstilsynet klart, at man har forsøgt at bane vejen for en sådan sag.
AF CHRISTIAN SEHESTED OG MATHIAS BENCKE FREMMEN

Den tidligere ledelse i Tønder Bank kan blive ramt af et krav om at betale 30 mio. kr. tilbage til bankens kunder.

Det siger seniorrådgiver ved Aalborg Universitet Lars Krull til FinansWatch, mens Finanstilsynet understreger, at man har forsøgt at lette kundernes bevisbyrde i netop sådan en sag.

Banken solgte på baggrund af et prospekt og bankens halvårsregnskab - der nu er underkendt af Finanstilsynet - i september kapitalbeviser for 30 mio. kr. til sine egne kunder. Formålet var at styrke bankens kapitalgrundlag og dermed stå bedre rustet til fremtiden.

"Jeg syntes, at de kunder, som lige har købt hybrider, bør bede om at få deres penge tilbage fra konkursboet. Kan det ikke lade sig gøre - og der er nok ikke nogen penge at komme efter der - bør man gå efter ledelsen og bestyrelsen," siger Lars Krull og peger på et historisk fortilfælde for en sådan sag:

"De skal gøre klart, at det prospekt, hybriderne blev solgt under, var ugyldigt. Dengang Himmerlandsbanken gik ned var der et lignende tilfælde, hvor man kunne gøre klart, at banken var insolvent - og derfor slet ikke en bank. Derfor kunne man få pengene tilbage. Det samme gør sig gældende i Tønder. Havde bankens ledelse været kyndig og kompetent burde den have vidst, at de solvensproblemer, tilsynet har opdaget, ikke er af nyere dato, men stammer fra før prospektet. Det burde banken have vist. Derfor opfatter jeg bankens prospekt som ugyldigt, og bankens ledelse eller konkursboet må betale."

Analytiker: Feltet af danske problem-banker udvidet drastisk

Ukendt bejler afviste Tønder Bank to gange 

 

Forsøg på at hjælpe kunderne

I Finanstilsynet gør direktør Ulrik Nødgaard klart overfor FinansWatch, at tilsynet har gjort sit for at bane vejen for en sådan sag.

I skriver, at bankens salg af hybridkapital til kunderne ikke har levet op til lovens krav. Hvad har problemet været?

"Der er blevet lavet en risikoprofil på kunden, men der har ikke været en ordentlig overensstemmelse mellem risikoprofilen og mængden af de relativt risikable kapitalbeviser. Det, vurderer vi, er i strid med god skik," siger Ulrik Nødgaard til FinansWatch.

Betyder det en politianmeldelse?

"Nej, vi giver en påtale."

Hvad betyder en påtale til en bank, der er konkurs?

"Det er også et forsøg på at hjælpe de kunder, der måtte føle, at de har fået en dårlig behandling. Det giver dem bedre mulighed for at søge erstatning. Vi giver også banken en risikooplysning om, at banken har udsat sig selv for en risiko for sagsanlæg," siger Ulrik Nødgaard.

 

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

 

Læs alt om Tønder Banks krak her

Det sagde Tønder-direktør forud for krak 

Analytiker: Feltet af danske problem-banker udvidet drastisk 

Tavshed fra Tønder-top 

Tønder-krak kan ramme Faaborg-fond

Finansforbund: En træls uge

Bankkrak rammer skandaleobligationer - igen 

Nødgaard: Tønder var helt exceptionel  

Sydbank overtager falden Tønder Bank 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også