EBH-advokat gentager dobbeltrolle i Folketinget

Advokat for den tidligere ledelse i EBH Bank udnytter for fjerde gang sin plads i Folketinget i retsopgøret om bankens kollaps.
Foto: Hougaard Niels
Foto: Hougaard Niels

Retsopgøret om EBH Bank kommer ikke til at holde sig til de retssale i det Nordjyske, hvor Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet i den kommende tid vil forsøge at fastslå, om bankens tidligere topfolk brød loven op til EBH's spektakulære kollaps i efteråret 2008.

For i Folketinget sidder Preben Bang Henriksen, valgt ind i 2011 med 1991 personlige stemmer for Venstre. Han er samtidig advokat for EBH Banks tidligere næstformand for bestyrelsen, Anne Breum. Et hverv, han varetager helt ind i Folketinget.

Bang Henriksen har netop - for fjerde gang på mindre end et år - indkaldt erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) til et samråd om Finanstilsynets rolle i EBH Banks kollaps. Et kollaps, der vel at mærke fandt sted mens VK-regeringen sad på magten, og var ansvarlig for Finanstilsynet.

Bølge af EBH-retssager ruller nu

Ensidigt skænderi

Sidste samråd antog på det nærmeste karakter af et ensidigt skænderi, da ministeren gentagne gange forklarede, at han ikke følte sig i stand til at svare på spørgsmål om verserende retssager; et svar, der hverken huede Bang Henriksen eller hans partner i de fire samråd, tidligere trafikminister Hans Christian Schmidt (V), som igen og igen med hævet stemme gentog spørgsmålene affærdiget med henvisning til retssagerne.

Efterfølgende udtrykte Ole Sohn overfor FinansWatch en vis konsternation over Preben Bang Henriksens to kasketter i sagen.

Folketingsmedlem har dobbeltrolle i EBH-slagsmål 

"Det overrasker mig, at der er den dobbeltrolle, som her bliver beskrevet  - det er nyt for mig. For mit eget vedkommende har jeg i denne sag haft den holdning, at jeg er særdeles opmærksom på ikke at gå ind i den verserende retssag. Jeg har fuld tillid til, at retssystemet kan afgøre, om der skal placeres et erstatningsansvar," skrev Ole Sohn i en kommentar.

Preben Bang Henriksen forklarede dog ved samme lejlighed overfor FinansWatch, at han ikke så noget galt i at bruge sin folketingspost i et forsøg på at styrke sin klients sag.

"Alt, hvad jeg erfarer i Folketinget, har jeg selvfølgelig også pligt til at bruge i retssagen"

(...) når du kalder ministeren i samråd, er det så som folketingsmedlem eller advokat? Er der ikke en sammenblanding af dine roller her?

"Nej, det er det ikke. Det supplerer såmænd hinanden glimrende i den her sag. Alt, hvad jeg ved som advokat i retssagen, bruger jeg i Folketinget. Det har jeg faktisk også pligt til. Og alt, hvad jeg erfarer i Folketinget, har jeg selvfølgelig også pligt til at bruge i retssagen," forklarede advokaten tilbage i juni.

Men du har vel en anden motivation til at gå ind i sagen end andre medlemmer af Folketinget?

"Nej, det syntes jeg bestemt ikke. Men jeg har måske en baggrund, hvor jeg kender materialet, kan man sige. Men Finanstilsynet ville ikke have fået det spor lettere med eller uden min involvering i retssagen."

EBH-top får afslag: I skal for retten 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også