Nationalbanken: Cibor-exit kan skyldes brud på konkurrencereglerne

Nationalbanken skriver i en redegørelse, at en af årsagerne til, at den trak sig som Cibor-administrator, var et muligt brud på konkurrencereglerne. (Opdateret)
Foto: Panduro Jens Jyllands-Posten
Foto: Panduro Jens Jyllands-Posten

I en netop offentliggjort redegørelse fra Nationalbanken fremgår det, at da Nationalbanken i marts 2011 var til møde hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om grundlaget for,  at Nationalbanken ville ophøre med at indsamle, beregne og offentliggøre Cibor, ja da måtte Nationalbanken fortælle, at en af årsagerne var et muligt brud på konkurrencelovgivningen.

"Baggrunden for orienteringen var, at én mulig forklaring på det større spænd i Danmark kunne være et brud på konkurrencereglerne," skriver Nationalbanken i sin redegørelse.

De seneste uger har der i pressen været mange skriverier om netop mødet mellem Nationalbanken og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Man har forgæves forsøgt at få opklaret, bl.a. via aktindsigt, hvorfor de to parter mødtes, og hvad de specifikt talte om.

Nu viser Nationalbankens offentlliggjorte redegørelse, at parterne talte om, hvorvidt der var aftalt spil parterne imellem.

Sagen har kørt hele sommeren for fuld tryk i de danske medier, da der internationalt har været stor fokus på de referencerenter, som bankerne aftaler hinanden imellem, og som bruges til at fastsætte en lang række andre renter. I England har det været en stor skandale, da det er kommet frem, at den engelske storbank Barclays bevidst forsøgte at manipulere med den engelske Libor-rente, som er den engelske pendant til den danske Cibor-rente.

I forhold til dagens redegørelse fra Nationalbanken, er det dog værd at hæfte sig ved, at Nationalbankdirektør Nils Bernstein tidligere har afvist, at man i Nationalbanken skulle have grund til at tro, at de danske storbanker, der fastsatte rentesatsen Cibor, skulle have aftalt at løfte renteniveauet unaturligt højt.

"Vi har intet grundlag for at mene, at der bag Cibor-renten skulle foregå noget, der er kritisabelt. Men vi har konstateret her efter finanskrisen, at der fortsat er et pænt spænd mellem Cibor-renten og så noget tilsvarende i euroområdet, hvor der før krisen ikke var den store forskel," sagde Nils Bernstein til Reuters tilbage i marts.

Og også Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har forklaret, at styrelsen ikke gik videre med sagen efter mødet med Nationalbanken, da der ikke var tegn på aftalt spil.

 

 

Mediejurist: Nationalbanken bør ende for ombudsmanden

Konkurrencestyrelse: Vi kan ikke give indsigt i Cibor-notat

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også