Rift om billige lån for milliarder

Nordea advarer om risiko for negativ udenlandsk reaktion, hvis for mange banker vælger at hente billige lån i Nationalbanken. Danske boligejere kan dog vinde på bankernes nye låneordning.
Foto: Snejbjerg Carsten Jyllands-Posten
Foto: Snejbjerg Carsten Jyllands-Posten
AF BIRGITTE DYREKILDE

Op mod 200 mia. kr. ventes landets banker at hente i denne måned i den første af Nationalbankens to store lånerunder i år. Meningen med låneordningen i Nationalbanken er at give bankerne adgang til billig likviditet.

Det kan blive en fordel for boligejerne og holde renterne i ro, hvis lånetiltaget bliver godt modtaget i udlandet, eller føre til højere renter, hvis markedet konkluderer, at den danske banksektor er mere skrøbelig, end man havde regnet med. Sådan lyder vurderingen fra Nordea.

I Danske Bank venter analytikerne, at bankerne vil hente 75-100 mia. kr. i lån i marts, og herfra er meldingen entydigt, at danske banker bare skal låne løs.

"Det er uvist, hvad succeskriteriet er for den nye ordning. Vil det blive positivt eller negativt modtaget, at der bliver lånt meget ud?" spørger Morten Hassing Povlsen, senioranalytiker i Nordea Markets.

Reagerer udlandet negativt, kan det føre til et udsalg af danske stats- og realkreditobligationer.

"Hvis der virkelig kommer pres på kronen på grund af udsalg af danske obligationer, vil Nationalbanken hæve renten. I så fald vil det blive dyrere at låne i Nationalbanken," siger Morten Hassing Povlsen.

Nordea venter et likviditetstræk i marts på 150-200 mia. kr. trods risikoen for stigmatisering som ”svag bank”, fordi danske pengeinstitutter har lån med statsgaranti for næsten 160 mia. kr., som med økonomisk fordel kan erstattes med billige lån i Nationalbanken.

Indtil videre er der flere mindre banker plus en række svage, som Vestjysk Bank og erhvervsbanken FIH, der har planer om at bruge Nationalbankens nye låneordning, mens alle de større indtil for nylig har afvist tanken. Men nu er Danske Bank kommet på andre tanker - efter for få uger siden at have lånt 30 mia. kr. i Den Europæiske Centralbank,ECB, i en lignende ordning.

"Nationalbankens penge er lige så gode som ECB's, og de er også billige. Jeg synes, det ser fint ud med den danske ordning, men vi har intet hastværk i Danske Bank, for der er både trækmulighed i marts og september," siger Steen Blaafalk, chef for Group Treasury i Danske Bank.

Nordea har afvist at låne penge i både ECB og i Nationalbanken, og Sydbank, der har afvist at deltage i ordningen af frygt for at ødelægge sine andre lånemuligheder, har for nylig lånt i det fri marked til flere gange den pris, som banken skulle have betalt i Nationalbanken.

Allerede abonnent?Log ind her

Læs hele artiklen

Få adgang i 14 dage for 0 kr. Det kræver intet kreditkort, og du vil ikke overgå til et betalt abonnement efterfølgende.

Med din prøveperiode får du:

  • Adgang til alle låste artikler
  • Modtag vores daglige nyhedsbreve
  • Fuld adgang til vores app
  • Skal indeholde mindst 8 tegn samt tre af disse: Store bogstaver, små bogstaver, tal, symboler
    Skal indeholde mindst 2 tegn
    Skal indeholde mindst 2 tegn

    Få fuld adgang til dig og dine kollegaer

    Start et gratis virksomhedsprøveabonnement

    Del artikel

    Tilmeld dig vores nyhedsbrev

    Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

    Nyhedsbrevsvilkår

    Forsiden lige nu

    Læs også