FinansWatch

Danske henter 30 mia. hos ECB - åbner for Nationalbanken

Danske Bank har trukket 4 mia. euro svarende til næsten 30 mia. kr. på ECB's treårige lånefacilitet. Samtidig melder man klart ud, at man er særdeles positive over for også at trække på Nationalbankens ordning.

Foto: Jonas Pryner Andersen

Efter tidligere på dagen at have mødt udstedelsen med tavshed omfavner Danske Bank nu for alvor ECB's treårige udlånsordning med et træk på 4 mia. euro - og melder sig samtidig stort set klar til også at bruge Nationalbankens tilsvarende ordning.

”Vi har trukket 4 mia. euro. Første gang, hvor vi hentede 11 mia. kr., var mere en test af systemet. Det, vi gør, er at styrke vores likviditetsberedskab. Der kommer jo noget lovgivning, der skal opfyldes, og der det rart at have noget fleksibilitet for at kunne tilpasse sig de kommende likviditetskrav. Og siden sidste gang er vi blevet overbevist om, at det her er en del af den rigtige taktik," siger direktør og chef for group treasury i Danske Bank Steen Blaafalk til FinansWatch og uddyber:

”Senest har Moody’s også raslet med sablen, og da det her både er økonomisk forsvarligt og fornuftigt, kan vi ikke se, hvorfor man ikke skal gøre det og få lidt ro på sagerne. Vores likviditet og funding er rigtig god – vi har lige lavet en seniorudstedelse – men når ECB også er til stede, og begge ting kan lade sig gøre, kan jeg ikke se, hvorfor man ikke skal gøre det.”

Dermed har banken i alt trukket lige over 40 mia. kr. på ECB's ordning over de to udstedelser.

Danske har lånt 11 milliarder af Mario 

Frygter ikke stigma

I er ikke bange for det stigma som nogle banker – senest Nordea – frygter der kan være ved at trække på ECB?

”Jeg ved ikke, hvad det er for et stigma, der skulle være. De svenske banker har fravalgt det, men ser man på DNB, så gør de det også, og går også ud med det. Og når der er 800 banker, der har trukket på ordningen, så er det altså ikke italienske og spanske alle sammen. Der er også andre gode banker, der har gjort det her. Og det har de gjort, fordi det giver mening. Markedet for bankgæld har jo også reageret særdeles positivt siden første udstedelse," siger Steen Blaafalk, der samtidig afviser, at pengene skal bruges til at spekulere for.

Nordea: Nej tak til ECB-lån 

”Man har jo set, at nogle banker bruger pengene til ren spekulation og bare køber obligationer og lægger dem som sikkerhed. Det er nok mere naturligt for eksempelvis spanske banker, hvis egne statsobligationer jo giver er noget bedre afkast end de danske. Det er selvfølgelig en god carry trade. Men det er ikke noget, vi gør.”

Spar Nord: ECB-milliarder bruges til risikoinvesteringer 

Klar til Bernstein

Og når ECB's penge er gode nok, så kan Danske Bank ikke længere se noget problem med også at trække på Nationalbankens tilsvarende ordning, hvilket banken - i lighed med andre danske storbanker - ellers tidligere har været en kende afvisende over for.

”Danmark virker også rimeligt attraktivt. Det er oven i købet til en billigere rente end ECB. Når vi vælger at trække i ECB, så gør vi det ud fra en økonomisk fornuftig tankegang. Og det gælder også Nationalbanken," lyder det fra Steen Blaafalk.

Så Bernsteins penge kan også godt bruges?

”Hans penge er lige så gode som ECB’s. Og så er de oven i købet lidt billigere, og ordningen lidt mere fleksibel. Det er en fin ordning, og jeg håber, at folk vil benytte den.”

Frøsig: Bernsteins lån et sort stempel

Storbanker fravælger Nationalbanken

 

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs