Avis: Nedjustering af banker truer dansk økonomi

Hvis Moody's gør alvor af sine trusler om at nedgradere danske banker betyder det enten dyrere eller færre lån til danske virksomheder fremover. Moody's erkender at nedgraderingen kan starte en ond spiral, skriver Berlingske Business, fredag.

En kreditklemme truer, hvis ratinggiganten Moody's gør alvor af sine trusler og nedgraderer de danske banker. Det skriver Berlingske Business, fredag.

Lavere kreditvurdering gør det dyrere at hente funding i udlandet og det vil enten føre til dyrere lån eller færre udlån. Og begge dele vil være en katastrofe for dansk erhvervsliv, skriver avisen.

Hos kreditvurderingsinstituttet Moody’s erkender Oscar Heemskerk, der er ansvarlig for vurderingen af de danske banker, at situationen kan ende i en ond spiral.

»Det er især inden for sektorerne ejendomsudvikling, landbrug samt små og mellemstore virksomheder, at vi venter fortsatte tab for de danske banker. Der er en risiko for, at bankernes stramme kapitalsituation kan ramme udlånene til de små og mellemstore virksomheder, hvilket kan forværre de små virksomheders situation og dermed øge risikoen for tab til bankerne,« siger Oscar Heems-kerk til Berlingske Business.

Undersøgelser fra Danmarks Nationalbank og ikke mindst erhvervslivets interesseorganisation DI har længe vist, at der er strammet op på långivningen på det sidste. I DI anser erhvervspolitisk chef Kent Damsgaard det som en samfundsøkonomisk vækstbremse, når bankerne holder igen med kreditterne.

Danske finansvirksomheder kan vriste sig fri af Moody’s-advarsel 

Professor: Klap hesten

Bankerne har dog som respons til undersøgelserne insisteret på, at der fortsat er lån til gode og sunde projekter, og at det er naturligt at skrue ned for långivningen i en lavkonjunktur, hvor færre projekter forventes at kunne gennemføres med success.

Og det er professor ved Aarhus Universitet Anders Grosen enig i.

"Erhvervsorganisationerne hyler op om, at dette er et kæmpe problem. Men siden 2008 er usikkerheden blevet meget større, hvorfor der ikke er noget underligt i, at flere får nej til et lån. En egentlig kreditklemme kan man kun tale om, hvis det er sunde projekter med en positiv nutidsværdi, som ikke kan finansieres," siger professoren til avisen.

Kent Damsgaard, erhvervspolitisk chef hos DI fastholder dog overfor avisen, at der netop er tale om en kreditklemme, og at det er ved at blive et stort problem for væksten.

I ECB er man ligeledes bekymret over udviklingen i långivning, og en kreditundersøgelse fra ECB viser da også, at 35 pct. af bankerne har strammet kreditvilkårene siden sidste undersøgelse, og det er særligt for boliglån og erhvervsudlån, kreditklemmen strammer.

Danske finansvirksomheder kan vriste sig fri af Moody’s-advarsel 

Sydbank-direktør: Jeg overvejer, om vi har brug for Moody's

Danske Bank: Voldsommere end forventet

Spar Nord: Vi har ikke brug for rating 

”Vi troede det var en trykfejl”

Jyske Bank forbløffet over lussing til danske banker

Trussel om nedgradering undrer professor

Læs alt om Moody's nedgraderingsplaner her 

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også