FinansWatch

Danske banker beskyldes for at støtte Myanmars militærregime

Danske banker og finansvirksomheder ejer aktier til en værdi af knap en halv mia. kr. i selskaber med tilknytning til militærregimet i Myanmar. Erhvervsministeren løfter pegefingeren.

Foto: AFP/Ritzau Scanpix

En række danske banker og finansvirksomheder, herunder Nordea, Nykredit, Sydinvest og Jyske Invest, har aktier for sammenlagt 450 mio. kr. i virksomheder, der ifølge FN og flere menneskerettighedsorganisationer har bånd til militæret i Myanmar.

Det skriver Politiken med henvisning til talmateriale fra ngo'en Justice For Myanmar, som avisen har fået adgang til.

Et af selskaberne, som flere danske banker er pengemæssigt engageret i, er den sydkoreanske stålvirksomhed Posco, der ifølge en FN-rapport fra 2019 indgik et samarbejde med generalerne i Myanmark, der betyder, at selskabet nu ejer to virksomheder sammen med landets militær.

"Jeg kan sige meget klart, at danske investorer skal tage et ansvar for, hvad de investerer i. Det gælder både i forhold til at overholde vedtagne sanktioner, og så handler det også helt grundlæggende om, at man har øje for sit samfundsansvar, når man investerer. Det ansvar forventer jeg selvfølgelig også, at virksomhederne lever op til," lyder reaktionen fra erhvervsminister Simon Kollerup (S) til Politiken.

Topdanmark-topchef efter Alm. Brand-overhaling: Vi har en konkurrencedygtig størrelse

To mænd dømt for forsøg på hvidvask 

Mere fra FinansWatch

John Fisker om historisk resultat: "Vi har travlt"

Ringkjøbing Landbobank lander rekordregnskab i andet kvartal, som hverken er drevet af kursreguleringer eller tilbageførsler, men af kerneforretningen. Det glæder bankens adm. direktør, John Fisker, der for fem kvartaler siden ikke havde regnet med at stå her i dag. "At det hele ville buldre på den her måde, havde vi ikke set komme," siger han.

Ny låntype fra Totalkredit runder skarpt hjørne

Med udlån for over 5 mia. kr. i fastforrentet 1,5 pct.-lån med afdragsfrihed i 30 år kommer boligejere fri af risiko for indlåsning hos Totalkredit. Realkredit Danmark har fortsat det største udlån i den relativt nye lånetype på tværs af rentesatser.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs