FinansWatch

Nationalbanken: Mindre banker låner mere ud til risikable brancher

Bliver Danmark ramt af en hård recession, vil flere mellemstore banker få problemer med at opfylde bufferkravene, lyder det fra Nationalbanken.

Thomas Sangill, chef for systemisk risikoanalyse i Nationalbanken. | Foto: Niels Hougaard/Ritzau Scanpix

Flere mellemstore banker vil komme i problemer med at opfylde bufferkravene, hvis Danmark bliver ramt af en hård recession.

Enkelte af de ti banker, Nationalbanken har rettet et kritisk blik mod, vil ikke engang kunne nå minimumkravene. Sådan lyder konklusionen fra Nationalbanken, der i dag har offentliggjort sin halvårlige stresstest af bankerne.

"Resultaterne er blandet for de mellemstore banker. Nogle har en så stærk basisindtjening, at de faktisk kommer igennem stresstesten uden at blive påvirket væsentligt. Enkelte kommer under bufferkravene, og enkelte kan ikke overholde minimumkravene."

Det siger Thomas Sangill, der er chef for systemisk risikoanalyse i Nationalbanken. Han forklarer, at nogle mellemstore banker klarer sig dårligt på grund af deres branchesammensætning.

"De bliver ramt af, at de låner mere ud til mere risikable brancher. Vi har også en bankspecifik faktor i det, fordi vi kan se, at nogle banker bare har større nedskrivninger historisk end andre banker."

Nationalbanken fortæller i sin rapport, at udlån til konjunkturfølsomme brancher som byggeri og ejendomshandel- og udlejning er steget siden 2014.

"Udlånssammensætningen betyder helt klart noget," siger Thomas Sangill.

I stresstesten går Nationalbanken ud fra, at den kontracykliske kapitalbuffer bliver frigivet, hvis der indtræder recession.

Nationalbanken: Flere mindre banker udfordret i stresstest

Nationalbanken: Store banker kommer tæt på bufferkrav i stresstest

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs