Amagerbanken og Nykredit slipper ud af mareridtsengagement

Lejlighedskomplekset Østerfælled Torv er solgt til svensk ejendomskoncern. ”En historisk mareridtssag lægges nu bag os,” siger oprydder Steen Hove fra Amagerbanken. Amagerbanken taber 800 mio. kr. på engagementet. (Opdateret)
Foto: Nikolaj Svennevig
Foto: Nikolaj Svennevig

Nogle gange kan et gigantisk smæk - selvom det gør ondt - alligevel være en befrielse.

Nogenlunde sådan kan man måske betegne salget af lejlighedskomplekset på Østerbro i København, Østerfælled Torv, som Amagerbanken og Nykredit har solgt til det svenske ejendomsselskab Balder.

Steen Hove, bankoprydder i Amagerbanken, der i dag hører under Finansiel Stabilitet, fortæller til FinansWatch, at Amagerbanken må indkassere et tab på 800 mio. kr. på det ejendomskompleks, som de bevilligede lån til tilbage i 2008.

”Vi må sige, at en historisk mareridtssag nu lægges bag os. Det samlede tab i niveauet 800 mio. kr. er et svimlende beløb. Og den her sag, som jeg nu kan tale frit om, fordi vi har ejet selskabet, har jo virkelig givet banken store udfordringer i form af store tab på valutaspekulation,” siger Steen Hove til FinansWatch.

Tung sten

Tilbage i sommeren 2010 kom det frem, at Amagerbanken tabte meget store beløb, fordi en række kunder spekulerede i schweizerfranc. Disse kunder var de daværende ejere af ejendomskomplekset Østerfælled Torv, Hans Henrik Palm, Henrik Ørbekker og Olav Damkiær-Classen. De tre købte ejendommen for 1,5 mia. kr. fra ejendomsudvikleren Jens Schaumann.

Kan man sige, at det her var en af de tunge sten i jeres portefølje?

”Vi kan i hvert falde sige det på den måde, at vores provenu ikke var så stort som vores slid,” siger Steen Hove om salget af de 523 lejligheder.

Han siger dog, at Amagerbanken med salget af Østerfælled Torv kan se frem til en tilbageførsel.

”For vores vedkommende er der tale om et engagement, som var fuldt nedskrevet. Nu får vi så muligheden for en mindre tilbageførsel. Og her er der jo en stor forskel på, om du har 1. eller 2. prioritets pant. Sådan er verden nu engang skruet sammen,” siger Hove og fortæller, at Nykredit sad på 1. prioritets-pantet mens Amagerbanken stod med sikkerhed i næste lag.

Fin interesse

Hove oplever, at det har været en god struktureret proces, hvor Amagerbanken har arbejdet tæt og godt sammen med Nykredit, mens Catella har kørt hele processen som rådgiver.

”Det har været godt at se, at vi i sådan et svært marked, kan lande så stor en sag. Og jeg synes, at den er landet på en fornuftig måde, hvor der har været en fin interesse. Også fra udenlandske aktører,” siger Steen Hove til FinansWatch.

Nykredit oplyser til FinansWatch, at man ikke kommenterer enkeltsager og derfor ikke har nogen kommentarer til salget.

Amagerbanken på trapperne med nyt milliardsalg 

 

Amager-oprydder: Skal samle kræfter rent mentalt

Hove: VIP-kunderne blev pludselig afviklingskunder

Direktør stopper i Amager-bo

Amagerbanken tæt på milliardsalg

Amagerbanken går i gang med oprydningen 

Del artikel

Relaterede artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også