FinansWatch

Stor forskel på jyske bankers styrke

Jylland rummer både nogle af landets stærkeste banker og nogle af de svageste

Størrelse betyder overraskende lidt for en banks markedsværdi. Det viser en gennemgang af de fem største jyske bankers nøgletal. For Ringkjøbing Landbobank er den tredjestørste målt på markedsværdi og altså mere værd end Spar Nord, der har tre gange så mange penge lånt ud. Endnu mere ekstrem er situationen i Vestjysk Bank, der har en markedsværdi på bare 340 mio. kr., mens Ringkjøbing Landbobank, som er en noget mindre spiller, har en værdi på knap 3 mia. kr.

Disse værdier kan komme til at betyde en hel del, hvis bankerne skal fusionere på gammeldags manér, dvs. udenom Finansiel Stabilitet, som flere banker nu lægger op til. For så vil der formentlig skulle byttes aktier undervejs, forklarer Anders Dam, adm. direktør i Jyske Bank:

"Vi har muligheden for at betale med egne aktier i en situation, hvor vi skal i forhandlinger med et pengeinstitut, der ikke er nødlidende," siger Anders Dam.

Jyske Bank har en markedsværdi på knap 10 mia. kr. og er Jyllands suverænt stærkeste bank.

 

Kan udstede egne aktier


Anders Dam oplyser, at Jyske Bank vil være i stand til at købe op for ca. 3 mia. kr. ved at tage penge op af kassen. Hertil kommer, at man har bemyndigelse fra generalforsamlingen til at udstede egne aktier for en markedsværdi på ca. 14 mia. kr.

Det svarer til, at Jyske Bank uden problemer ville kunne sluge Spar Nord, selvom Anders Dam altså ikke vil sætte på navn på, hvilke banker Jyske Bank vil kunne overtage:

"Vi mener også at have kapitalmarkedsadgang, så der er ikke nogle banker, der kan komme på tale herhjemme, som vi ikke kan absorbere."

I Ringkjøbing Landbobank er direktør Bent Naur heller ikke meget for at sætte navn på, hvilke banker han eventuelt vil være stærk nok til at sluge:

"Med vores stærke kapitalsituation vil vi være i stand til at købe en bank op, som er på størrelse med os selv. Men det vil nok være i overkanten af, hvad jeg har lyst til," siger Bent Naur. Han henviser til, at Ringkjøbing Landbobank er landets fjerdestørste bank, hvis der måles på markedsværdi, og Nordea regnes for en svensk bank.

 

Pengetanken bugner


Bent Naur i Ringkjøbing Landbobank mener også, at han ville kunne gå ud og sælge aktier, men spørgsmålet er, om det vil være godt for aktionærerne. Men han er omvendt også opmærksom på, at det er blevet vanskeligere at opretholde en høj egenkapitalforrentning, fordi pengetanken i forhold til de andre banker bugner af penge.

Frank Kristensen i Vestjysk Bank er heller ikke bange for at købe op, og han har da også spist frokoster med flere kolleger. Men p.t. er udfordringen at nedbringe udlånene. En mulighed for fusion kunne være at finde en mindre bank, der har en høj egenkapital, mange indlån og måske som følge deraf er i en situation, hvor det er svært at tjene penge:

"Vi er interesseret i at fusionere, hvis vi kan se nogen strategi i det. I al beskedenhed har vi kompetencerne, for vi har jo om nogen indgået i konsolideringer. Vi har i hvert fald antennerne ude," siger Frank Kristensen.

Stor jysk bankfusion rykker nærmere  


Mere fra FinansWatch

Fagboss indkalder til krisemøde for at ”afklare forhold” om privatliv

Hovedbestyrelsen i 3F er lørdag blevet indkaldt til et krisemøde af formand Per Christensen, efter at B.T. fredag aften kunne fortælle, at fagbossen har levet et dobbeltliv. Per Christensen, der har tunge bestyrelsesposter i finanssektoren, skal blandt andet forklare, om han har brugt ressourcer fra forbundet på at dække over sit dobbeltliv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs