Finansrådet: Farligt hvis regeringen brænder krudtet af nu

Det er ikke det rette tidspunkt at fremrykke de offentlige investeringer, fordi der er så stor usikkerhed om væksten de kommende år, mener Finansrådet.
Foto: KRABBE LARS
Foto: KRABBE LARS

Finansrådet starter i den rosende tone med at anerkende, at den nye regering fører en ansvarlig økonomisk politik, hvor hver en udgiftskrone er finansieret.

Men når man kigger på elementerne i finanslovudspillet, og ikke blot de overordnede rammer og principper herfor, så kommer der mere kritiske toner.

”En fremrykkelse af de offentlige investeringer er imidlertid unødvendig, da det er overordentlig usikkert, hvordan den internationale økonomi udvikler sig. Hvis økonomien forværres i de kommende år, er vi dårligt stillet, hvis krudtet allerede er brændt af,” siger Klaus Willerslev-Olsen, vicedirektør i Finansrådet, ifølge en pressemeddelelse.

Ikke et produkt for alle

Regeringens forslag om at sænke loftet på indbetalinger på ratepension finder Finansrådet også problematisk.

”Med et 55.000 kroners loft over ratepensionsindbetalinger frygter vi, at danskerne samlet set sparer mindre op. Ratepension, der kan udbetales over 25 år, er mere attraktivt end livrenteprodukter, fordi pensionsindbetalere dermed er sikret, at efterladte selv kan disponere over evt. ubrugte midler. Derudover er livrente ikke et produkt for alle, eftersom der eksempelvis er helbredsbetingelser forbundet til oprettelse af livrenter. Regningen kan altså i sidste ende hænge på staten, fordi danskerne vælger at spare mindre op til deres alderdom,” siger Klaus Willerslev-Olsen ifølge pressemeddelelsen.

Større belastning af bankerne

Han siger, at da det kun er pensionsselskaberne, som må udbyde livsvarige livrenter, stilles kunderne endvidere dårligere i konkurrencen om danskernes pensionsindbetalinger, fordi der bliver færre udbydere af pensionsopsparinger.

”Det reducerer også kundernes valgmuligheder. Og så er det endnu en belastning af bankerne i en række af mange nye krav, særligt fra international side. Bankerne er i forvejen pressede pga. en dårlig økonomi og store tab,” siger Klaus Willerslev-Olsen.

 

Naur: Sænkning af pensionsloft reducerer indlån

Ny finanslov: Pensionsloftet bliver på 55.000 kr.

Ny finanslov: Regeringen vil beskatte aktieaflønninger

Nyt pensionsloft rammer 227.000 danskere 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også