FinansWatch

Merkel lover stor euro-aftale på onsdag

Tysk kansler siger efter EU-topmøde, at aftale til at bekæmpe gældskrisen kommer i hus på næste topmøde.

Foto: Jesco Denzel

Finansmarkederne og EU's borgere må vente til på onsdag med at få at vide, hvordan de europæiske topledere har tænkt sig at løse den igangværende gældskrise.

Men når først EU's og siden kun eurozonens stats- og regeringschefer mødes igen midt på ugen, så vil de også få en omfattende aftale i hus, lover den tyske forbundskansler, Angela Merkel, efter afslutningen på søndagens EU-topmøde i Bruxelles.

Både Merkel og den franske præsident, Nicolas Sarkozy, siger på et fælles pressemøde, at problemerne er så komplekse og komplicerede, at der ligesom søndag er behov for to topmøder onsdag.

Sarkozy siger dog, at der er ved at være bred enighed om at styrke eurozonens redningsfond EFSF.

Uenighed

De to største eurolande, Frankrig og Tyskland, har ellers ugen igennem været dybt uenige om, hvordan eurolandene får mere ud af de 440 milliarder euro (3280 milliarder kroner), som de allerede har indbetalt til fonden.

Ifølge Merkel er der ikke længere liv i et fransk ønske om at omdanne EFSF til en slags bank, der ville kunne trække næsten grænseløs kapital i Den Europæiske Centralbank.

I stedet diskuterer man nu en idé om at bruge EFSF som en forsikringsordning til indehavere af statsgældsbeviser samt at invitere lande uden for eurozonen til at skyde penge i en supplerende fond og dermed øge det beløb, der er til rådighed.

Undervejs på søndagens topmøder har der også været øget pres på den italienske regeringsleder, Silvio Berlusconi, for at sikre, at Italien ikke bliver det næste land, der bukker under for en gældskrise.

Italiens gæld på 120 procent af bruttonationalproduktet er dobbelt så høj som tilladt i EU. EU-præsident Herman Van Rompuy sagde på sit afsluttende pressemøde, at "der er brug for en markant indsats fra de italienske myndigheders side".

EU: Banker må acceptere store græske tab

Medie: EU-ledere diskuterer statsgarantier til banker

 

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs