Max Bank-køb ligner sød hævn fra vinteren 2008

I 2008 måtte Sparekassen Sjælland, til sin store fortrydelse, se Sydbank løbe med Slagelse-banken Bank Trelleborg. Små fire år efter får Holbæk-banken revanche.
Foto: Peter Andersen
Foto: Peter Andersen

Det gjorde ondt den mandag morgen i januar 2008. Mandag den 21. januar 2008 må ledelsen i Sparekassen Sjælland, med daværende adm. direktør Flemming Hansen i spidsen, chokerede se til, at konkurrenten med de store armbevægelser fra Slagelse, Bank Trelleborg, har fået ny ejer i skikkelse af Sydbank fra Aabenraa.

I dagene efter melder Sparekassen Sjællands direktør Flemming Hansen ud i klare toner i flere medier, at han er overrasket over, at Finanstilsynet aldrig tog kontakt til Holbæk-banken. Holbæk-bankens direktør siger ligeud, at han godt kunne have budt mere, end de 59 kr. pr. aktie som Carsten Andersen betalte for at overtage den pressede Slagelsebank.

Unge arvtager

Nu kommer så noget, der kan minde om en hævn for Sparekassen Sjælland med overtagelsen af de sunde dele af Næstved-banken Max Bank for næsen af netop Sydbank.

Det blev dog ikke Flemming Hansen selv der kunne skrive under på købsaftalen, det blev den unge arvtager i skikkelse af Lars Petersson, der tog over efter den mangeårige direktør for godt 16 måneder siden.

Han skal nu vise bankens medarbejdere og kunder, at det var en fejl, at banken ikke i 2008 overtog Bank Trelleborg. Sparekassen Sjælland er den type pengeinstitut, der flyver under radaren, under alle omstændigheder hvis man taler de landsdækkende medier. Det er dog en ganske stor bank – og særdeles solid bank – der overtager den krakkede Næstved-konkurrent. Banken er en af de tre store danske sparekasser sammen med Den Jyske Sparekasse, med base i Grindsted, og Sparekassen Kronjylland, der hører hjemme i Randers.

Lav profil

Trods den forholdsvis lave profil i medierne, så er Sparekassen Sjælland på ingen måde en lukket virksomhed, der udelukkende bruger kræfterne på lånebøgerne og på at holde lav profil. Den nye ordførende direktør Lars Petersson har således flere gange markeret sig stærkt i den offentlige debat, bl.a. tidligere i år, da reglerne omkring de danske andels- og sparekasser var ved at blive ændret, således at ejerstrukturen stod overfor en radikal ændring. Her skrev Petersson en passioneret kronik i Politiken, hvor han advarede mod, at lovgivningen blev ændret, fordi han mente, at det kunne være lig med en billig – og farlig – adgang til sparekasserne for ejere der, ifølge Peterssons, ikke delte samme lokale følelser og forståelse som de gamle sparekasser.

Og i sommers var Sparekassen Sjællands direktør på banen igen, da banken hentede tre-årig funding for 225 mio. kr. hos de professionelle investorer på pengemarkederne. Det var ikke billige penge, men for Petersson var det vigtigt at vise, at det kunne lade sig gøre, selvom man ikke var en af de største danske banker, og specielt når man nu ved, hvordan pengemarkederne sidenhen er frosset helt til, så var timingen ganske glimrende.

 

"Vi har ikke brug for indlån af nød"

Bankdirektør: Strandede kunder er et samfundsproblem

Bankdirektør: Kunder sidder fast i Finansiel Stabilitet

Sparekassen Sjælland bryder isen på fundingmarkedet 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også