Dårlige nyheder sender europæiske bankaktier i knæ

Krisen fortsætter tirsdag med at kradse i de europæiske aktiemarkeder. En nedjustering fra Deutsche Bank og frygt for en opsplitning af fransk-belgiske Dexia i en rød og en grøn bank har fået aktiekurserne til at rasle ned.
Af Ritzau Finans

Samtidig er den græske krise fortsat arnested for mange bekymringer. Finansministrene i eurozonen holder stadig Grækenland på pinebænken og holder næste millardudbetaling af det eksisterende kriselån tilbage. Der tales om, at det bliver nødvendigt at nedskrive Grækenlands eksisterende obligationslån endnu mere end oprindeligt foreslået.

- Enhver usikkerhed eller forsinkelse er uvelkommen, da frygt avler frygt og markedstrenden ikke så nemt lader sig ændre, siger porteføljeforvalter Emmanuel Hauptmann fra Reyl Asset Management til Bloomberg News.

Det paneuropæiske Euro Stoxx 600-indeks ligger ved 14-tiden 3,1 pct. lavere og mindre end 1 pct. fra det laveste niveau siden juli 2009. I Tyskland falder DAX-indekset 4,1 pct., det franske CAC 40-indeks taber 3,5 pct. og det britiske marked ligger 3,5 pct. nede. Endelig peger de amerikanske aktiefutures på endnu negativ åbning på Wall Street i eftermiddag.

Verbal feberredning

Blandt bankaktierne falder Dexia tungest med 13 pct. efter en overgang at have ligget 38 pct. lavere. Den franske og belgiske finansminister har forsøgt sig med en verbal feberredning og lover at man vil tage alle nødvendige skridt og garanterer alle Dexias lån. Også Deutsche Bank er hårdt ramt og falder 5,9 pct. efter sin nedjustering.

Desuden ligger de græske storbanker, National Bank of Greece, Piraeus Bank og Alpha Bank til fald på over 9 pct.

Ud over de græske banker nævnes igen og igen Dexias samt de franske storbanker BNP Paribas og Société Générales eksponering mod den græske krise. Ifølge Bloomberg stritter de tre banker imod myndighedernes ønske om at nedskrive mere på deres græske statsobligationer. Mens de fleste banker har nedskrevet deres græske statsobligationer med op til 51 pct., har Dexia, BNP og Société Générale ifølge Bloomberg kun nedskrevet nogle af deres beholdninger med 21 pct.

Rammer bredt

BNP Paribas og Société Générale falder henholdsvis 5,9 pct. og 6,2 pct. i Paris.

Generelt rammer nedturen og frygten for en recession dog bredt. Cementproducenterne Lafarge og HeidelbergCement falder begge 10 pct. uden bagvedliggende nyheder, og tilsyneladende alene på grund af frygten for økonomiske nedgangstider. Det amerikanske børshus Goldman Sachs spår en mild recession i både Tyskland og Frankrig i løbet af de kommende kvartaler.

Også flyselskaberne er i fokus og ramt af brede kursfald. Den internationale luftfartsorganisation, IATA, vurderer, at branchens nuværende indtjeningsforventninger til 2011 formentlig ikke er holdbare. Air France-KLM falder 9,2 pct., Lufthansa ligger 5 pct. nede, og IAG, der er moderselskab for British Airways og spanske Iberia, falder 6 pct.

Morgenklø til bankaktier

Del artikel

Relaterede artikler:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også