Bankdirektører efterlyser værktøjer til "sunde" fusioner

Claus E. Petersen fra Den Jyske Sparekasse foreslår, at staten kommer med en mellemfinansiering, så fusioner kan ske, uden aktionærer og garanter taber alt.
AF KASPER KRONENBERG

Allerede inden Bankpakke IV er vedtaget udtrykkes der fra mange sider stor skepsis i forhold til effekten af bankernes nye konsolideringsværktøj.

En af skeptikerne er adm. direktør for Den Jyske Sparekasse, Claus E. Petersen, der er tilfreds med, at politikerne forsøger at bidrage med værktøjer, men han mener bare ikke, at løsningerne er de rigtige.

”Jeg mener sådan set, at Bankpakke IV er et udmærket værktøj til at afvikle nødlidende pengeinstitutter. Men hvis man ønsker en generel konsolidering mellem sunde institutter, så tror jeg, at der skal noget andet til,” siger Claus E. Petersen.

Bankpakke kun til pressede banker

Han mener ikke, at Bankpakke IV løser noget i forhold til konsolideringen – bortset fra at den kan bruges til at afvikle pressede banker.

”Det er jo sådan, at som topchef, der kæmper man jo for sin virksomhed til sidste blodsdråbe, hvis man kan bruge det udtryk. Så jeg tror ikke, at man vil se fusioner af frivillighedens vej som følge af de nye muligheder med Bankpakke IV. Det kommer til at være Finanstilsynet, der presser eventuelle pressede banker over i armene på en stærkere kollega,” siger Claus E. Petersen til FinansWatch.

”Jeg tror simpelthen ikke på den frivillighed, som de tror på inde på Christiansborg,” siger han.

Væk fra komfortzonen

Istedet foreslår han, at politikerne stiller en mellemfinansiering til rådighed for bankerne, så mere sunde og ligeværdige fusioner kan lade sig gøre.

”Hvis vi helt teoretisk tager os selv som udgangspunkt for en fusion, så er det jo sådan i dag, at min kernekapitalprocent vil blive markant forringet, hvis vi eksempelvis skulle overtage en bank, der har en kernekapitalprocent på 12. Så bevæger jeg mig væk fra den komfortzone, som vi godt vil være i. Jeg vil jo ikke svække min egen bog,” siger han og tilføjer.

”Det er derfor, jeg synes en statslig mellemfinansiering vil være en god løsning. Vi skal selvfølgelig betale for den på markedsvilkår. Men den vil gøre, at hvis den overtagne bank har lån der forfalder, så kan vi håndtere dem, og samtidig bevare stærke nøgletal. Så kan vi bruge vores indtjening til at betale staten tilbage, og så står vi med en sund enhed, der ikke svækkes som følge af sammenlægningen med den måske lidt mindre sunde bank,” siger Claus E. Petersen.

Faaborg bakker op

Han tror, at en sådan model vil skubbe til konsolideringen, fordi det vil gøre, at en række bankdirektører kan præsentere deres aktionærer for en løsning, hvor alle pengene ikke tabes.

Claus Sejling, adm. direktør i Sparekassen Faaborg, bakker op om forslaget fra Den Jyske Sparekasse.

”Vi må konstatere, at der ikke rigtigt sker noget på konsolideringsfronten. Det er der nok en årsag til. Så et forslag om en mellemfinansiering, der kan sikre bevarelsen af en stærk balance i en fusionsfase, er en rigtig god idé,” siger han til FinansWatch.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også