Banker på desperat udlånsjagt

Med billige bolig- og billån kæmper danske småbanker en desperat kamp for at øge udlånet. Men udbyttet af rabatterne er beskedne, lyder det fra flere bankdirektører.
Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com

Millioner afsat til billige lån skal skrue op for udlånet hos en række danske banker og sparekasser. Men på trods af meget lave priser på lånene har bankerne svært ved at lokke bankkunderne ud af opsparingsburet.

Sådan lyder det fra flere direktører, som FinansWatch har talt med.

I Lollands Bank tog man sidste år konsekvensen af et vigende udlån. I efteråret 2010 lancerede man derfor et billigt boliglån, og i foråret 2011 kom banken på banen med et billigt billån. Men effekten har været minimal, lyder det fra direktør Anders F. Møller.

Svært at nå mål

”Jeg har ikke procenter på det, men det har ikke givet så meget, som vi havde håbet på. Efterspørgslen er fortsat vigende, men havde vi ikke lanceret tiltagene, havde det nok været endnu mere vigende,” siger han.

Bankens udlån er i øjeblikket omkring 1,1 mia. kr. I april satte man som mål, at udlånet skulle stige med 10 pct. inden årets udgang, men det mål bliver meget svært at nå, erkender direktøren.

”Det skulle have været indfriet til nytår, men det bliver sværere og sværere at nå det. Indtil i dag har vi ikke kunnet holde budgettet, hvad det angår,” siger han.

Psykologi vs. pris

Han peger på, at det for forbrugerne i højere grad er et spørgsmål om psykologi end om pris.

Den udlægning er Holger Bruun, direktør i Nordfyns Bank, enig i.

”Folk er meget tilbageholdne og utrygge omkring situationen. Det er ikke prisen, der er afgørende for at låne penge ud. Det er den økonomiske situation,” siger han. Holger Bruun ville gerne øge udlånet i banken med "flere 100 mio. kr." .

Rykker ikke

Af to omgange har man derfor afsat puljer på i alt omkring 100 mio. kr. til grøn energi, iværksætteri, huskøb og nybyggeri uden det store resultat.

”Vi har sendt omkring 5 til 10 mio. kr. afsted. Det er ingenting og slet ikke noget, der rykker,” siger han.

Når bankens udlån fortsat stiger en smule er det udelukkende på grund af nye kunder, siger han.

Frøs Herreds Sparekasse afsatte i begyndelsen af året 500 mio. kr. Den giver blandt andet billige lån til iværksættere, familier, der gerne vil bygge, og virksomheder, der vil skabe vækst. På nuværende tidspunkt har banken dog kun lånt omkring 130 mio. kr. ud af vækstpakken.

I Nørresundby Bank forsøger man at nå målet om at øge udlånet med 1 mia. kr. ved at sætte en pulje på 100 mio. kr. af til et boligtiltag, og i Sparekassen Himmerland kaster man 400 mio. kr. efter lokal vækst.

Væksthus

I Sparbank vil man ikke lokke kunder til med attraktive tilbud, men udlånet vil man gerne øge.

Målsætningen om en 5 til 10 pct. vækst om året er dog ikke realistisk i øjeblikket, lyder det fra direktør Bent Jensen.

Banken har taget initiativ til Sparbank Væksthus, sammen med to lokale aktører, Landbo Limfjord og Skive Erhvervs- og turistkontor, der skal sparke gang i iværksætteriet ved at stille lokaler og rådgivning til rådighed. Ifølge bankdirektøren er det en investering på lang sigt.

”På den korte bane betyder det ingenting for udlånet, men forhåbentlig kan det være med til at skabe arbejdspladser på den lange bane,” siger Bent Jensen.

Bankdirektører: Brug dog nogle penge

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også