FinansWatch

Nødgaard vil bremse smarte direktører

Nye nedskrivningsregler skal begrænse manøvre-mulighederne for bankdirektører, der har et lige lovlig optimistisk syn på nedskrivningsbehovet.

Foto: STROYER TORBEN

Erfaringerne fra Amagerbanken og Fjordbank Mors har fået Finanstilsynet til at kæmpe for nye regler, når det kommer til nedskrivninger i bankerne. Det kan betyde store nedskrivninger i flere danske pengeinstitutter.

- Ambitionen med de nye regler er, at gøre reglerne og retningslinjerne markant mere konkrete. På den måde vil reglerne de facto for pengeinstitutter, der har en lidt optimistisk tilgang til nedskrivninger, opleves som en stramning, siger direktør i Finanstilsynet Ulrik Nødgaard til Ritzau Finans.

Gøre frirummet mindre

Som det er nu, er der et sæt internationale regler for nedskrivninger. Men disse er bredt formuleret og derfor vil Finanstilsynet gerne have gjort frirummet mindre. For nuværende kan Finanstilsynet kun agere, hvis der er direkte lovbrud.

- Der er forskel i nedskrivningspraksis, det er der ingen tvivl om. Vi skrider ind der, hvor det er direkte ulovligt, men vi synes, det kunne være nyttigt og skabe større gennemsigtighed, hvis man gør forskellene mindre, siger Ulrik Nødgaard.

De nye regler kommer som en direkte konsekvens af Amagerbankens krak, men også andre banker er for optimistiske når det kommer til nedskrivningerne.

Lidt for smart

- Den tidligere ledelse i Amagerbanken testede grænserne af, for hvad man kunne gøre inden for regnskabsreglerne, når det kommer til nedskrivninger. Det er det, vi gerne vil have gjort op med, altså at man kan være lidt for smart på dette her område, siger Ulrik Nødgaard og afslutter:

- Der vil altid være skønsforskelle, når det kommer til vurderinger. Men vi mener, der er muligheder for at komme med en række konkrete specifikationer på, hvordan de enkelte typer engagementer skal nedskrives, og sådan undgå disse her dramatiske hop når en bank skifter ledelse.

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs