Grønlandsbanken ser muligheder i råstof

Grønlandsbanken øjner muligheder for vækst i Grønland, lyder det fra bankdirektør Martin Kviesgaard, der bl.a. peger på den stigende råstofefterforskning.

Selvom det ikke er sjovt at sende penge efter krakkede banker, er det en tilfreds bankdirektør i Grønlandsbanken, der i dag sendte regnskabet for året første seks måneder på gaden.

”Det er ikke så rart, at vi både har kurstab og en regning på grund af Fjordbank Mors og Amagerbanken, men det overskygger ikke, at vi er meget glade for basisdriftens udvikling,” siger bankdirektør Martin Kviesgaard.

Han peger på flere positive elementer i første halvår, blandt andet faldende nedskrivninger og en tilstrømning af nye kunder.

Nye kunder

”Vi har fået temmelig mange nye kunder det seneste års tid. Der er tale om flere hundrede privatkunder, og det er noget, der kan ses på bundlinjen,” siger bankdirektøren.

Banken har samtidig haft en fordel af, at Grønland har været mindre ramt af den finansielle krise, hvilket afspejler sig i bankens nedskrivninger, der er faldet fra 5,6 mio. kr. efter første halvdel af sidste år til 5,2 mio. kr. i år.

”Vi vil ikke se så kraftige fald, som vi har set hos andre pengeinstitutter, for vi har aldrig været oppe i de helt store tab. Vi ligger procentvis i den laveste ende i forhold til tab med en nedskrivningsprocent på omkring 0,4 om året, så det er marginalt,” siger Martin Kviesgaard og tilføjer:

Udnytte muligheder

”Godt nok er vi en del af det danske, finansielle system, men vi driver banken på Grønland, og Grønland er knapt så konjunkturfølsomt og har været knapt så påvirket af krisen. Vi har ikke landbrug, og vi har ikke lånt penge ud til københavnske boligspekulanter. Vi har holdt os til vores basisforretning, og det er privatkunder og almindelige virksomheder i Grønland,” siger han.

Med en stærk egenkapital er han klar til at udnytte de muligheder, der opstår i Grønland i den kommende tid

”Vi vil udnytte de muligheder, der opstår i forbindelse med nye aktiviteter i Grønland. Vi ser en fremtidig råstofindustri, hvor vores rolle vil være et spin-off til serviceerhverv og underleverandører. Og der har vi vores rolle. Desuden er boligmarkedet begyndt at fylde godt. Der har ikke været tradition for privat ejerskab her, men det er efterhånden ved at være bygget op, og er et ganske fornuftigt forretningsben for os,” siger han.

Regnskab: Gode takter fra Grønland

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også