Små banker frygter ikke kæmpebøder

EU lægger op til voldsomt høje bøder til banker, der overtræder fremtidens regler, mener direktør i Lokale Pengeinstitutter Jan Kondrup. Han tvivler dog på, at bødeloftet vil blive udnyttet flittigt.

EU-Kommissionen varslede i sidste uge bøder på op til 10 pct. af omsætningen hos de banker, der ikke overholder de fremtidige krav til for eksempel indberetning.

Niveauet bliver betegnet som meget højt af direktøren i Lokale Pengeinstittutter, Jan Kondrup.

”Man kan diskutere, om maksimumstørrelsen skal være så høj, som der er lagt op til. Jeg mener i høj grad, man kan diskutere, om det ikke ligger i den voldsomt høje ende," siger Jan Kondrup, der dog ikke tror, at tilsynet får travlt med at udskrive de helt store bøder.

"Jeg har svært ved at forestille mig, at det kommer derop. Det her er nogle rammer, hvor man nok skal ud i nogle meget voldsomme overtrædelser, før loftet bliver udnyttet,” siger han.

Ikke kapitalkrav

Jan Kondrup understreger samtidig, at bøderne ikke – som det ellers blev fremført i flere medier i sidste uge – bliver udstedt i forbindelse med en overtrædelse af de fremtidige kapitalkrav, men derimod udløses af andre forhold, som for eksempel manglende indberetning. Det fremgår blandt andet af den meddelelse, der blev udsendt af Kommissionen i forbindelse med offentliggørelsen af forslaget til kapitalkravsdirektivet i sidste uge. Heri skriver Kommissionen:

”Kommissionen foreslår ikke harmoniserede straffe for overtrædelse af minimumkapitalkravene. Sanktionerne skal sikre, at andre regler bliver respekteret, for eksempel hvis banker ikke indrapporterer, som de skal og derfor besværliggør tilsynet, eller hvis banker opererer uden tilladelse.”

Desuden påpeger Kommissionen, at førsteprioritet, når en bank er i problemer, er at redde den fremfor at straffe den.

Skyde på en død

Ifølge Jan Kondrup giver det heller ikke mening at tale om bøder, hvis et pengeinstitut ikke lever op til kapitalkravene.

”Bødereglerne går ikke på en overholdelse af minimumskapitalkravene. Hvad skulle man også få ud af at skyde på en død mand? Hvis et pengeinstitut ikke overholder kapitalkravene, så kan det jo ikke leve videre. Så skal der enten noget kapital til, eller også skal det afvikles,” siger Jan Kondrup, der ikke frygter, at de store bøder vil ramme hans medlemmer.

”Det her stiller mindre og store pengeinstitutter lige, fordi det er fastsat i forhold til størrelse, når man sætter maksimumgrænsen op imod omsætningen. På den måde er de små og store spillere stillet lige,” siger han.

Forslaget skal nu behandles i EU-Parlamentet og Ministerrådet.

Danske banker truet af enorme EU-bøder

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også