Storbankers favorable kriselån afsløret

Hvem kan låne 15 milliarder dollar i en måned til en rente på 1,16 procent? Sandsynligvis ingen - med mindre man hedder Goldman Sachs og långiveren er den amerikanske stat.
Foto: Mark Lennihan
Foto: Mark Lennihan
Af Ritzau/AFP

Den amerikanske forbundsbank har for første gang offentliggjort dokumenter, der viser, på hvilke vilkår, de store amerikanske og udenlandske banker blev tildelt lån på i 2008, da finanskrisen var på sit højeste.

Bankerne har protesteret indædt mod, at Federal Reserve lader offentligheden få kendskab til lånebetingelserne, men nyhedsbureauet Bloomberg News har krævet aktindsigt, og det er baggrunden for offentliggørelsen.

Rød senator chokeret over megalån til storbanker

Forbundsbanken i Washington stillede milliarder af dollar til rådighed for banksektoren af frygt for en yderligere nedsmeltning på lånemarkederne, og bankerne udnyttede i høj grad muligheden for at blive tildelt nødlån på mageløse vilkår.

Rente på 0.01 pct.

Dokumenterne afslører, at Goldman Sachs, den af de store amerikanske investeringsbanker, som manøvrerede sig bedst gennem krisen, totalt modtog lån fra centralbanken på 53 milliarder dollar fra marts 2008 til december samme år.

Forbundsbanken tillod bankerne at låne store beløb i op til 28 dage til ultralave renter. RBS Securities, Royal Bank of Scotlands amerikanske børsmæglerhus, lånte totalt 70 milliarder dollar, mens UBS Securities fra Schweiz lånte godt 56 milliarder dollar.

Goldmans Sachs modtog sit største lån fra centralbanken den 10. december 2008. 15 milliarder dollar var lånet på til en rente på 1,16 procent. Senere i december optog Goldman Sachs yderligere lån. Nogle af disse til en rente på 0,01 procent.

Goldman i ny sag om sin rolle i finanskrisen

Denne bank fik nødhjælp for 2.560 mia. kr.

Forsinket regning til USA's storbanker

Goldman gav praktikplads til Libysk nøglepersons bror

Goldmans chefer løj i Kongressen

Goldman Sachs: Der er ikke så meget galt med os

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også