FinansWatch

Bankerne svarer igen: Betal eller afliv dyrene

Finansrådet sætter hårdt mod hårdt i et brev til sine medlemmer, der af landbruget er blevet beskyldt for indirekte at være skyld i vanrøgt af dyr.

Foto: Casper Dalhoff/Jyllands-Posten

I yderste konsekvens kan det føre til vanrøgt af dyr, når bankerne fra den ene dag til den anden opsiger kreditterne til pressede landmænd. Derfor er det nødvendigt at finde en fælles løsning. Alternativt kan det gå ud over både finanssektorens og landbrugets image. Sådan lød den kontante melding til bankerne for nylig fra toppen af brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer.

En melding, der ikke ligefrem bliver modtaget med åbne arme i bankernes organisation Finansrådet. Her er budskabet til medlemmerne derimod klart: Det har aldrig været, og det bliver aldrig bankernes ansvar, hvad landmænd gør med sine dyr, når de ikke er i stand til at betale renter og afdrag til banken. Det skriver Børsen, der citerer en cirkulærer skrivelse, hvor Finansrådet fortæller sine medlemmer, hvordan de bør forholde sig til økonomisk trængte landmænd.

Uforstående direktør

"Såfremt husdyrproducenten ikke kan honorere de finansielle forpligtigelser over for sine kreditorer, må han foretage de rette produktionsmæssige dispositioner, herunder eventuelt afhænde eller aflive dele af eller hele besætningen. Det kan aldrig være en udvej at vanrøgte besætningen. Vælger husdyrproducenten denne udvej – og hermed at overtræde lovgivningen – er det alene hans valg og hans ansvar. En sådan beslutning kan aldrig blive kreditors ansvar," lyder det.

Finansrådets adm. direktør Jørgen Horwitz har desuden svaret formanden og direktøren for Landbrug & Fødevarer, Niels Jørgen Pedersen og Carl Aage Dahl.

”Jeg har svært ved at forstå jeres bemærkning om, at den finansielle sektor kan få et medansvar for, at vanrøgtslignende situationer opstår – og det bekymrer mig at høre, at de forekommer,” skriver han ifølge Børsen til de to.

Uetisk holdning

Den kolde skulder fra Finansrådet vækker harme i Vestjysk Landboforening. Her kalder formand Søren Christensen holdningen for uetisk.

”Der SKAL findes en løsning, hvis en landmand ikke har kredit eller penge til at passe sine dyr. Landmanden må have hjælp. Man kan ikke bare aflive på den baggrund. Jeg synes, at bankerne skubber ansvaret fra sig,” siger han til Børsen.

Hårde anklager mod bankerne

Mere fra FinansWatch

Finanstilsynet langer flere påbud ud til PFA

Inspektion i 2020 har resulteret i en stribe påbud fra Finanstilsynet til PFA. Ifølge topchef har pensionsselskabet enten allerede rettet op på de områder, som Finanstilsynet har rettet kritisk fokus på, eller er i gang med det.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs