FinansWatch

Hårde anklager mod bankerne

De danske banker er indirekte årsag til, at landmænd har vanrøgtet deres dyr, lyder det i et brev til bankerne fra toppen af landbrugets brancheorganisation, Landbrug & Fødevarer.

Foto: Casper Dalhoff/Jyllands-Posten

De danske banker er blevet beskyldt for mange ting under finanskrisen, og nu kan bankernes organisation Finansrådet også skrive vanrøgt af dyr på listen.

I hvert fald har Landbrug & Fødevarers formand Niels Jørgen Pedersen og adm. direktør Carl Aage Dahl ifølge Børsen sendt et opsigtsvækkende brev til Finansrådets adm. direktør, Jørgen A. Horwitz.

Konsekvenser for dyr

Heri advarer man om, at det kan have fatale konsekvenser, når en bank fra den ene dag til den anden stopper kreditterne ti økonomisk trængte landmænd.

”Vi har i den seneste tid fået tilbagemeldinger fra nogle af vores medlemmer, som har haft problemer med likviditet til foder og andre kritiske indsatsfaktorer i husdyrsproduktionen. I få situationer har det ført til tilstande, som har udviklet sig til direkte vanrøgt eller tæt på,” skriver de to blandt andet og betegner det som utilstedeligt, at dyr skal lide, fordi der er problemer med likviditeten. Man advarer desuden om, at den nuværende praksis kan skade både landbruget og finansektorens image.

Meldingen kommer kort efter, at Finantilsynet har advaret om risikoen for store tab i en række mindre banker med stor eksponering mod landbruget.

Bedste mening

Over for Børsen afviser Niels Jørgen Pedersen, at man forsøger at skubbe ansvaret fra sig eller forsøger at true bankerne.

”Det kan godt være, at brevet lyder lidt hårdt, men det er ikke ment sådan. Det er i bedste mening, for at vi ikke kommer ud i en situation, hvor dyrene ikke er blevet passet på grund af den økonomiske situation. Det skal vi hjælpe hinanden med. Og alle midler skal jo bruges, for at vi ikke kommer i en situation, hvor nogle dyr ikke bliver passet ordentligt. Det er budskabet i brevet, og det handler ikke om, at vi prøver at skubbe ansvaret fra os.” siger han til avisen.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs