Salgsklare selskaber stiger i pris

Efter længere tids stilstand på markedet for virksomhedshandler er der nu både flere købere og sælgere. Det har fået prisen på virksomheder til at stige igen.
AF JACOB BREJNEBØL KNUDSEN

De store fusions- og opkøbsafdelinger har efter en hæsblæsende højkonjunktur ikke haft meget at tage sig til de senere par år, men nu er der bevægelse i markedet, og prisen på virksomheder er stigende, ligesom køberne har sluppet den værste angst. Årsagerne er flere:

»Der er flere købere. Samtidig er der en buffer af ejerledere, som ikke har kunnet sælge i to år. Ydermere er der kommet fokus på kerneforretningen, hvilket betyder, at ikke-kerneaktiviteter bliver solgt fra igen. Det har man ikke kunnet gøre de seneste par år. Alt i alt har det lettet på låget efter den ophobning, vi har set,« siger Ole Hauskov, partner i Advizer, der rådgiver i forbindelse med køb og salg af virksomheder og er med i det internationale netværk IMAP.

På rette vej

Det er ikke kun Advizer og IMAP, der ser dette scenarie foran sig. Det gælder også resten af rådgivningsbranchen.

»Mange virksomheder har rettet deres økonomi op, og det gør, at priserne stiger igen,« forklarer Hans Henrik Pontoppidan, partner i revisionshuset Deloitte.

Han bakkes op af Hans-Jørgen Knudsen, partner i Ernst & Young.

Han mener, at udviklingen vidner om, at der generelt er større tillid og igen nemmere adgang til finansiering:

»Det afspejler en tro på, at konjunkturerne løsner op, og at vi er på rette vej.«

Priserne røget i vejret

IMAP har netop opgjort netværkets totale handel med virksomheder i 2010, og netværkets salg af virksomheder er steget svagt fra 179 til 184, men prisen på dem er til gengæld røget pænt i vejret.

Den gennemsnitlige transaktionsværdi er steget fra 34,4 mio. dollars til 59,8 mio. dollars, og det er det højeste niveau nogensinde. Det går også den rigtige vej med multiplerne, som er prissætningen sat i forhold til driftsindtjeningen. I sig selv siger multiplen ikke noget om prisen på en virksomhed, da en lav indtjening vil betyde en lavere pris. I gennemsnit er multiplen steget til 6,7 gange driftsindtjeningen fra 6 i 2009. Der er dog stadig et stykke vej op til jubelåret 2007 med en multipel på 8.

Tydelig tendens

IMAP har også spurgt ind til forventningerne til 2011, og her er tendensen tydelig:

I Europa forventer mere end halvdelen af IMAP-netværket, at priserne på fusioner og opkøb vil ligge højere end i 2010, og hovedparten af de adspurgte siger, at de forudser både flere potentielle købere og sælgere.

Iagttagernes fornemmelse er, at udviklingen både gælder kapitalfonde og industrielle købere.

Tørt krudt

Jannick Nytoft, adm. direktør i investeringsfondenes brancheforening, DVCA, bekræfter, at kapitalfondene igen har mod på tilværelsen, og at der er penge klar til opkøb.

»Der er tørt krudt for 10 mia. kr. i de rent danske kapitalfonde,« siger Nytoft.

Banker tør igen finansiere megahandler

EQT vil skabe Nordens største kapitalfond

Stærke banker er nøglen til vækst

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også