Aarhus Lokalbank: Bak op eller tab

Hvis de ca. 350 obligationsejere i Aarhus Lokalbank vælger ikke at bakke op om banken, kan de formentlig godt vinke farvel til deres penge. Sådan lyder bedømmelsen fra adm. direktør Vagn Thorsager.

Det er et spørgsmål om at opgive renterne og forsøge at få reddet lånet hjem, der bør plage Aarhus Lokalbanks ca. 350 obligationshavere i disse dage. Sådan lyder bedømmelsen fra bankens adm. direktør Vagn Thorsager.

”Det handler om, at vi kan få folk til at deres obligationer og flytte dem op i den skuffe, der hedder egenkapital. De kan godt komme til at savne deres rente på 4 pct., men – selv om det er lidt trist at sige – så tror jeg godt obligationsejerne under de givne forhold kan se situationens alvor, og så sige: ’Jamen, det er jo egentlig hjælp til selvhjælp’,” siger Vagn Thorsager til FinansWatch.

Lidt barsk

Så der er lidt en alt-eller-intet situation for dem?

”Det er meget barsk at sige det sådan. Men der er da lidt af det over det. Banken har jo nogle udfordringer. Og da obligationerne også hører under den ansvarlige kapital, får de jo formentlig heller ikke nogen af deres penge tilbage, hvis banken vælter, uanset om de står i obligationer eller aktier. Sådan har det da i hvert fald været for andre banker, der er endt under Finansiel Stabilitet,” siger han og fortsætter:

”Det er ikke nye penge, det drejer sig om. Det er et spørgsmål om at flytte rundt på den ansvarlige kapital. Og vi har ca. 350 forskellige obligationsejere, der skal overbevises om, at det også er bedste for dem.”

Skal finde mindst 75 mio

Den magiske grænse mellem succes og fiasko går ifølge Thorsager ved 75 mio. kr.

”Der er jo 150 mio. kr. i obligationer, som vi nu tilbyder kan blive byttet om til aktier. Og der vil jeg sige, at hvis vi runder halvdelen – altså 75 mio. kr. – så er det en succes. Starten på 28,5 mio. kr. er jo ganske pæn. Samtidig har Nykredit jo tidligere givet tilsagn om at konvertere et lån op til hybrid kapital, så længe vi får mindst 75 mio. kr. flyttet op til aktiekapitalen,” siger Vagn Thorsager.

De 28,5 mio. kr. kommer fra tre bestyrelsesmedlemmer, der har givet tilsagn om at konvertere deres obligationer.

Dermed mangler banken 46,5 mio. kr. for at nå grænsen, hvor Nykredit også konverterer et lån på 75 mio. kr.

Bufferen er mindre end sidste års tab

”Hvis vi får tegnet 75 mio. kr. fra vores obligationsholdere træder, Nykredit også ind, og så er vi faktisk i stand til at absorbere tab op til 150 mio. kr. Så hvad vi lykkes med af de resterende 75 mio. kr., vil det kunne ligges oven i den buffer – og det bliver mere end krone for krone, men det er jo en solvensberegning, vi må tage til den tid.”

150 mio. kr. er mindre end i tabte alene i 2010?

”Ja. Vi kan ikke tåle sådan et år igen.”

Hvilken form for år kan I tåle?

”Vi forventer et mindre underskud i 2011 efter nedskrivninger. Det er det bud, vi har på det i øjeblikket. Et underskud mellem 30-50 mio. kr. er ikke usandsynligt for 2011.”

Banken offentliggjorde i januar en plan, der talte om overskud i størrelsesordenen 20-30 mio. kr. før skat i 2012 og 2013. Den plan blev forrykket en smule, da Deutsche Banks krav om lånindfrielse skød nogle rentebetalinger frem, men holder ellers fast, lyder det fra Vagn Thorsager.

Usikret indlån

I forbindelse med prospektet offentliggjorde banken, at 4,7 pct. af indlånet ikke er sikret under indskydergarantien. Vagn Thorsager er dog ikke decideret bange for en indlånsflugt af den grund.

”Man skal jo altid frygte, at det indlån, der ligger uden for garantien, kan flygte. Men det er en ret beskeden procent, der ligger uden for, og vi har ekstra likviditet på 1,2 mia. kr. selv efter indfrielsen af vores lån til Deutsche Bank. Strategisk har vi forberedt os på, at der ikke må kunne komme uro på den front.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også