Vild debat om bankchefernes løn i London

Ny guldregn over bankfolk har skabt vrede i Storbritannien. Centralbankchef advarer om ny finanskrise, hvis ikke bonuskulturen bliver ændret.
AF HEIDI PLOUGSGAARD, Jyllands-Postens korrespondent

Det er kun en måned siden, at den britiske finansminister, George Osborne, med store armbevægelser fremlagde en aftale med bankerne om at være tilbageholdende med deres bonusordninger, men tilbageholdende er et løst begreb, og i de seneste dage har britiske banker igen skabt vrede med gyldne checks til deres mest skattede medarbejdere.

23 mio. pund til topchef

Barclays, som ifølge 2010-tal er den 10. største i verden, har udbetalt næsten 90 mio. pund (780 mio. kr.) til sine topfolk, herunder en pakke på 23 mio. pund til adm. direktør Bob Diamand, som i januar sagde, at bankerne har angret længe nok.

Royal Bank of Scotland (RBS), som er 83 pct. statsejet og endte 2010 med et underskud på 1,1 mia. pund, har fordelt 28 mio. pund til sine ni øverste ledere, herunder en pakke på 6,5 mio. pund til adm. direktør Stephen Hester.

Reddet fra kollaps

Også Northern Rock, der er 100 pct. statsejet, efter at staten var nødt til at redde den fra kollaps i begyndelsen af finanskrisen, vil trods et underskud på 232 mio. pund i 2010 udbetale bonusser på 13,1 mio. pund, som vil blive fordelt mellem bankens 4.500 ansatte.

Nyheden kommer umiddelbart efter, at den britiske centralbankchef, Mervyn King, i weekenden advarede om, at Storbritannien risikerer en ny finanskrise, hvis bankerne ikke ændrer deres bonuskultur og kortsigtede profitstrategier.

»Bankerne lever i en ”vi er for store til at gå konkurs-verden”, hvor staten vil redde dem under en nedtur,« sagde han som et ekko fra finanskrisens værste dage.

Beskeden skattebetaling

For en uge siden afslørede the Guardian også, at Barclays i 2009 trods et overskud på 11,6 mia. pund kun betalte 113 mio. pund i selskabsskat, hvilket er langt fra den officielle britiske selskabsskat på 28 pct.

Oppositionen har kaldt tallene et bevis på, at intet har ændret sig, og at den konservative regering, som får en stor del af sin partistøtte fra topfolk i finansverdenen, reelt ikke ønsker at stække bankernes forgyldte vinger.

»George Osborne burde lytte til Labours forslag om at gentage sidste års 3,5 mia. pund skat på bankbonusser og bruge pengene til at støtte jobskabelse og vækst, som Storbritannien har hårdt brug for,« sagde partiets finansordfører, Chris Leslie.

Fagforeninger har kaldt udbetalingerne en skændsel.

Flugt til konkurrenter

Bonusserne var dog mindre, end mange analytikere havde ventet, og bankerne har også forsvaret sig med, at de har droslet ned på udbetalingerne, men er nødt til at belønne deres bedre medarbejdere, hvis de skal kunne konkurrere med konkurrenter i bl.a. Asien.

City of London, som er paraplyorganisationen, som den britiske finansindustri opererer under, har fremhævet, at finansindustrien i skatteåret frem til marts 2010 bidrog med 53,4 mia. pund (380 mia. kr.) til den britiske statskasse. Det svarer til 11,2 pct. af de samlede britiske skatteindtægter.

»Du kan være sikker på, at de personer, der får bonusser, har sikret banken en profit, der er to eller tre gange større, men hvis banken ikke kan belønne dem, mister de let de mennesker til konkurrenter; f.eks. i Asien,« siger Stuart Fraser, politisk formand i City of London.

De er gode til det, de gør

Han sammenligner det med, at der er forfattere, som bliver mangemillionærer, fordi de er gode til det, som de gør.

»Selvfølgelig skal der ikke tages ekstreme risici, men hvis London ikke er konkurrencedygtig, vil det også ramme det øvrige Europa, fordi kapital flytter andre steder hen.«

Debatten kommer, samtidig med at tyske Commerzbank tabte en appel om at annullere et sagsanlæg fra 104 London-baserede tidligere ansatte i Dresdner Bank, som Commerzbank købte i 2008. De tidligere ansatte mener, at de er blevet snydt for 52 mio. euro (390 mio. kr.) i bonusudbetalinger, efter at nogle af sagsøgerne kun fik 10 pct. af, hvad de oprindeligt mener, at de er blevet lovet.

Storbanker overvejer bonus med konvertible obligationer

Barclays udbetaler 30 mia. i bonus

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også