Sidste udkald for "kongen" fra Sri Lanka

Raj Rajaratnam var en af Wall Streets største succeshistorier. Nu risikerer manden født i Sri Lanka op til 20 års fængsel.
Foto: Louis Lanzano
Foto: Louis Lanzano
AF KLAUS JUSTSEN seniorkorrespondent

Savannah - Der var byttet om på rollerne, da en af efterkrigstidens største sager om ulovlig insiderhandel med aktier tirsdag blev indledt ved forbundsdomstolen på sydspidsen af Manhattan.

I anklageskranken sidder den 53-årige Raj Rajaratnam, der efter at have grundlagt kapitalfonden Galleon Group i 1997 skabte sig et ry som en af Wall Streets smarteste og mest succesrige investorer. Så succesrig, at hans personlige formue er blevet opgjort til 1,5 mia. dollars.

Hindu betyder konge

Ifølge anklagerne var det kun en relativ beskeden del af denne formue, omkring 45 mio., der blev skabt ved hjælp af de ulovlige tips, som Rajaratnam fik fra en stribe venner og medsammensvorne. Ulovlighederne var dog så omfattende, at den anklagede kan idømmes op mod 20 års fængsel, hvis nævningene finder ham skyldig.

Manden, der indtil anholdelsen i oktober 2009 var kendt i New Yorks bankverden ved sit fornavn Raj og stolt henviste til, at det på hindu betyder Konge, har erklæret sig uskyldig i alle 16 anklagepunkter.

Anklagerne slår kontra med påstande om, at bevismaterialet for ulovlig handel er ikke mindre end »overvældende.«

Vil vinde hver gang

For Rajaratnam, der aldrig blev træt af at hævde, at han ønskede at vinde hver gang, han kastede sig ud i en investering og var parat til at løbe en betydelig risiko, kan den vigtigste beslutning blive, om han er parat til selv at gå i vidneskranken.

Nære kontakter hævder over for en række medier, at denne beslutning om endnu en gang at spille højt spil allerede er truffet. Det kan dog ikke afvises, at det store hold af advokater, som nu i halvandet år har arbejdet på at sammenstykke et troværdigt forsvar, vil afvise en sådan alt eller intet-strategi.

Der henvises i den forbindelse til, at sporene skræmmer. Gennem den seneste halve snes år er topfolk i amerikansk erhvervsliv blevet idømt langvarige fængselsstraffe, efter at de forsøgte at forklare eller bortforklare tvivlsomme dispositioner.

Katastrofe som vidne

Det gælder eksempelvis for den tidligere Enron chef Jeffrey Skilling, der afsoner, hvad der reelt er en dom på livsvarigt fængsel. Industrikoncernen Tycos tidligere chef Dennis Kozlowski var en katastrofe som vidne i sin egen sag om bedrageri, og han har siden oktober siddet fængslet. Inden da var Bernard Ebbers blevet idømt 20 års fængsel for at have gennemført bedragerier for 11 mia. dollars i telefonkoncernen WorldCom.

Retssagen i New York får flere af en tv-series elementer. Nævningene vil således komme til at lytte til snesevis af båndoptagelser mellem den anklagede og hans kontakter i toppen af amerikansk erhvervsliv.

De vil også komme til at høre forklaringer fra berømte vidner. Blandt dem er ikke kun en længere række medskyldige, men også ingen ringere end den administrerende direktør for storbanken Goldman Sachs, Lloyd Blankfein.

Ny dramatik

Det er kun en uge siden, at sagen mod Rajaratnam fik en dramatisk tilføjelse, da der blev rejst anklage mod Rajat Gupta, der har været medlem af bestyrelserne for både Goldman Sachs og Procter & Gamble. Ifølge banktilsynet videregav Gupta fortrolige oplysninger til sin ven Raj, der derefter brugte dem til at sikre sig ulovlige gevinster.

Gupta ventes ikke indkaldt som vidne, men derimod vil andre kontakter komme med deres forklaringer på, hvad de fortalte den succesrige chef for Galleon, og hvordan han ikke kunne undgå at vide, at de og han selv dermed kom på kant med loven.

I insidersagen har anklageren Preet Bhara rejst anklage mod 26 personer.

Smart investor

19 af dem har erklæret sig skyldige, og det ventes, at deres vidneudsagn bliver yderst belastende for den anklagede.

Konfrontationerne mellem Rajaratnam og Bhara imødeses med betydelig spænding. Ikke kun fordi en energisk anklager står over for en smart investor, men også fordi striden har etniske elementer. Rajaratnam kom til USA fra Sri Lanka for et studere økonomi. Bhara voksede op i New Jersey efter at være blevet født i Indien.

Galleon-chefens hurtige succes var så iøjnefaldende, så han efter nogle år kom i myndighedernes søgelys. Hos anklagerne havde man vanskeligt ved at tro, at Rajaratnam på lovlig vis år efter år kunne sikre sig de rekordstore gevinster.

Telefonaflytning

I maj 2008 var en næsten to år lang undersøgelse dog på nippet til at løbe ud i sandet. Anklageren sikrede sig imidlertid et øjensynligt afgørende gennembrud, da en dommer gav tilladelse til telefonaflytning.

Siden da har detektiver optaget mere end 2.400 samtaler. Næsten 200 af dem ventes afspillet under den flere uger lange retssag. Den anklagede led et måske afgørende nederlag, da en dommer afviste hans krav om, at båndoptagelserne ikke kunne bruges som bevismateriale.

Simply the best

Det ventes, at Rajaratnam under retssagen vil hævde, at han ikke gjorde andet end andre investorer, men blot gjorde det bedre. Han og hans medarbejdere gravede energisk for at få alle tænkelige oplysninger om de selskaber, som Galleon investerede i. De skabte dermed, hvad der er kendt som en mosaik, der gav dem et overtag i forhold til konkurrenter.

Det er dog usikkert, om en sådan forklaring bliver tilstrækkelig.

Den anklagede synes selv at tvivle på sine overtalelsesevner.

Overvældende bevismateriale

Han har samlet et stort hold advokater, hvis regninger allerede skal være løbet op i mere end 20 mio. dollars.

Chancerne for frifindelse må bedømmes som i bedste fald beskedne. Ikke kun hævder anklagerne, at bevismaterialet er overvældende. Statistikken fra justitsministeriet viser samtidig, at statsanklageren vinder ni af ti sager.

Forudindtagede nævninge i Insidersag?

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også