Den nordiske magtbalance er ændret

Nordea, Handelsbanken og DnB Nor er rykket fra Danske Bank, SEB og Swedbank under finanskrisen.

Magtbalancen mellem de seks store nordiske banker har ændret sig over de seneste fem år, med Nordea, DnB Nor og Handelsbanken som vindere og Danske Bank, SEB og Swedbank som tabere.

Berlingske Business har set nærmere på de seneste fem års regnskaber fra storbankerne. Heraf fremgår det, at Danske bank har nedskrevet 0,60 pct. af sine samlede udlån, efterfulgt af Swedbank (0,48 pct.), SEB (0,33 pct.), DnB Nor (0,24 pct.), Nordea (0,15 pct.) og Svenska Handelsbanken (0,11 pct.). Når det gælder forrentning af egenkapital, lægger Dnb Nor i front med 17 pct. efterfulgt af Nordea 15,1 pct., Svenska Handelsbanken 12,6 pct., SEB 11,2 pct., Swedbank 10,8 pct. og Danske Bank 0,6 pct.

Store kursforskelle

Helt tydelig bliver udviklingen når man kigger på aktiekursen, hvor SEB, Swedbank og Danske Bank alle har en markedsværdi, der ligger omkring 40 pct. lavere en for fem år siden, mens Nordea, Dnb Nor og Handelsbanken alle er gået omkring 10 pct. frem.

Analytikere peger over for avisen på, at det ikke mindst er den geografiske eksponering, der er afgørende for udviklingen i kraft af, at Sverige og Norge har været langt mindre berørt af den finansielle krise, end for eksempel Danmark, Irland og Baltikum. Det har ikke mindst gjort ondt på Danske Bank.

Geografiske årsager

”Der er ingen tvivl om, at Danske Bank samlet set er blevet af et højere hensættelsesniveau end de øvrige nordiske banker. Det er der især geografiske årsager til,” siger Peter Straarup til Berlingske og peger på bankens store eksponering på det danske og irske marked.

For SEB og Swedbank har det især været eksponeringen mod de baltiske lande, der har kostet dyrt.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også