Gates skyder milliarder i fattigmandsbank

Microsoft-stifteren bruger 2,7 mia. kr. på en ny bank til dem, der ingen har.
AF JENS EHLERS, epn.dk

Et af verdens rigeste ægtepar, Microsoft-milliardæren Bill Gates og hustruen Melinda vil give mennesker i tredjeverdenslande mulighed for at sætte deres beskedne midler i en bank og optage mindre lån.

Det fortalte Jeff Raikes, direktør i parrets Bill & Melinda Gates Foundation ifølge Wall Street Journal i et interview under det økonomiske topmøde i Davos i Schweiz.

Parret giver over de næste to år 500 mio. dollars (2,7 mia. kr.) til projektet.

En sikker opbevaring

Fattige mennesker i den tredje verden har typisk ikke en bank og dermed ikke et sikkert sted at opbevare de få midler, de trods alt har.

I dele af Indien gemmer mænd f.eks. deres opsparing som guldsmykker til deres koner. I afrikanske lande sættes pengene i kvæg.

Bill og Melinda Gates vil satse på en bankform, hvor kunderne via mobiltelefoner kan overføre beløb mellem konti. Samtidig vil de kunne optage mindre lån via telefonen.

Lave gebyrer er afgørende

Gates-fonden, der er verdens største velgørende fond, vil bygge mobilbanksystemet på det arbejde, bankerne M-Pesa, Equity Bank og Safaricom allerede har lanceret i Kenya.

Kunderne kan overføre penge til hinanden for blot et par øre i gebyr. Det lave gebyr er afgørende for systemets anvendelighed, for typisk er det under 100 kr., der bliver overført.

Teknologien skal i første omgang udbredes i Kenya, Tanzania og Indien.

Denne artikel er leveret af vores samarbejdspartner epn.dk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også