Finans-blogger i flæsket på Sass Larsen

Mogens Vad, ledende partner hos kapitalforvalteren Amber, har svært ved at finde substans i argumenterne hos Henrik Sass Larsen, der vil forbyde finansielle supermarkeder i Danmark.

Henrik Sass Larsen og Morten Bødskov er nogle af den finansielle sektors flittigste kritikere og førstnævnte var for nylig fremme med en udtalelse om – ifølge Mogens Vads blog på Business.dk – at ”…de nuværende store finansielle supermarkeder er en af årsagerne til at det gik galt i den danske finanssektor”.

Det er Mogens Vad, der er tidligere kandidat for Venstre til Europa Parlamentet, mildest talt ikke enig med Henrik Sass Larsen i.

” Det er svært at følge Sass Larsens argumentationen for, hvorfor de finansielle supermarkeder har destabiliseret den danske finansielle sektor,” skriver Mogens Vad i sin blog.

Han starter med at forklare de store forskelle der var på, hvordan amerikanske finansielle virksomheder agerede under krisen i forhold til at sælge lån videre – sammenlignet med hvordan mønsteret var for de store danske finansvirksomheder.

Vad peger på den udskældte ”originate to sell model”, hvor de finansielle institutioner hurtigt videresolgte lån for så at kunne udstede nye og hvor en kreditvurdering tilsyneladende var uden betydning.

”Den danske model ”originate and hold”, dvs banken beholder sin låneportefølje, har derimod været stabiliserende for det danske finansielle system,” argumenterer Mogens Vad, der er ledende partner hos Amber Asset Management.

Tyrkisk bazar

Herefter går Mogens Vad de store danske finansielle virksomheder igennem og vurderer om lige nøjagtig disse virksomheder har været skyld i, at finanskrisen også slog lidt revner i mulden i Danmark. Og her mener Mogens Vad ikke, at hverken Danske Bank, Nykredit, Alm. Brand eller Nordea har forårsaget finansiel ustabilitet.

” Hvis man i stedet kigger på de banker der ikke kunne leve op til deres forpligtelser og derfor endte i Finansiel Stabilitet er det meget svært at finde banker der kan defineres som finansielle supermarkeder. Undtagelsen kan være EBH Bank, som var beskæftiget inden for en række niche aktiviteter: anparter, pantebreve, leasing og inkasso. Men jeg vil nu nok hellere betegne EBH Bank som en tyrkisk basar end et finansielt supermarked,” skriver Mogens Vad.

Endelig kigger Mogens Vad på om det er finansielt destabiliserende, at nogle virksomheder har både realkreditlån og traditionel bankforretning i huset, og her mener Mogens Vad heller ikke, at det på nogen måde vil være formålstjenesteligt ved lov at adskille de to ting.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også