Minimal udskiftning i bankbestyrelser

Kun meget få af landets 35 største banker har skiftet mærkbart ud i bestyrelsen efter finanskrisen. Det hæmmer oprydningen og svækker tilliden til sektoren.
Foto: HOUGAARD NIELS
Foto: HOUGAARD NIELS
Morten Johnsen

Den værste krise i mands minde har indtil nu ikke givet anledning til en større hovedrengøring rundt om bestyrelsesbordet i landets største pengeinstitutter.

En opgørelse, som Morgenavisen Jyllands-Posten har foretaget, viser, at ud af landets 35 absolut største banker er der reelt kun syv, der har foretaget gennemgribende udskiftninger i bestyrelsen og skiftet mere end halvdelen af medlemmerne ud.

"Alvorligt problem"

I de resterende banker er det derimod stort samme hold, der sad i bestyrelsen før finanskrisen i efteråret 2008, som fortsat sidder på magten i landets banker.

"Det her er et alvorligt problem. Man får aldrig ryddet ordentligt op i sektoren, når det er de samme folk, der bliver siddende i bestyrelsen. Skeletterne kommer ikke ud af skabet, og dermed bliver tilliden til sektoren ikke genoprettet," siger bankekspert Finn Østrup fra handelshøjskolen i København, CBS.

Den lange liste med banker, hvor bestyrelsen i dag stort set er den samme som for to år siden, tæller både store, landsdækkende banker så som Jyske Bank, Sydbank, Nykredit Bank samt en række lokale banker som eksempelvis Nordfyns Bank og Spar Nord Bank.

Gamle kendinge

Blandt de få banker, der har skiftet markant ud i bestyrelsen, er den kriseramte Amagerbanken og Alm. Brand. Bank, der begge kæmper med voldsomme tab.

»Især i den finansielle sektor og for mange bankers vedkommende ville det være en stor fordel, hvis der kom nye friske øjne til. Det er de samme gamle kendinge, der fortsat sidder og forsvarer de kreditter, de selv var med til at give tilbage i tiden,« siger bankekspert Bjarne Jensen fra BJ Consult.

Han peger, på, at den manglende udskiftning i bankernes bestyrelse i høj grad er et problem, idet myndighedernes krav til pengeinstitutterne stiger dag for dag.

"Den økonomiske krise er kommet udefra, og generelt må man sige, at de danske banker har styret pænt igennem bortset fra et par enkelte tilfælde. Derfor kan man ikke blot pege fingre ad bestyrelserne. Men selvfølgelig er det vigtigt, at bankerne har fokus på, om bestyrelsesmedlemmerne har de rigtige kompetencer," siger direktør i bankernes organisation Finansrådet, Jørgen Horwitz

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også