Sydbank: Det skal ikke sammenlignes med 2008

Der er afgørende forskelle på situationen efter Lehman Brothers’ krak i 2008 og den situation, der udspiller sig på verdens børser netop nu, mener Sydbank-direktør Allan Nørholm.
Foto: Richard Drew
Foto: Richard Drew

Situationen efter investeringsbanken Lehman Brothers annoncerede sin konkurs i september 2008 bliver konstant brugt som sammenligningsgrundlag for den uro, der stadig plager de finansielle markeder selv efter en positiv jobrapport fra USA fredag eftermiddag.

Men der er stor forskel på dengang og nu, mener bankdirektør i Sydbank Allan Nørholm.

”Jeg tror ikke, vi kommer til at se så stor en mistillid som dengang. Dengang lånte man ikke engang ud til sunde pengeinstitutter. I dag er der meget større fokus på modpartsrisici, og der er ikke den samme usikkerhed om, hvad bankerne har på bøgerne,” siger han til FinansWatch.

Tab for aktionærerne

Efter Lehman Brothers spredte en ekstrem usikkerhed sig mellem bankerne, og fundingmarkedet blev uset stramt. Siden da har bankerne fået meget bedre overblik over, hvilke banker der er kraftigst eksponeret over for eksempelvis de gældsplagede sydeuropæiske lande.

Selv om kapitalmarkederne altså gerne skulle forblive flydende på trods af uroen på aktiemarkederne, er de faldende kurser i sig selv ubehagelige for bankerne.

”Vi falder jo sammen med markederne. Vores aktionærers værdi er jo aktier, så de får et helt analogt tab,” siger Allan Nørgaard.

Lav rentemarginal

Han påpeger samtidig, at bankens indtægt i forbindelse med kunders aktiehandel er en procentdel af aktieprisen. Hvis kurserne falder med ti pct., falder bankens indtægter på området ligeledes med ti pct.

En anden direkte konsekvens af uroen er, at Den Europæiske Centralbank nu forventes at holde renten i ro. Det betyder, at rentemarginalen forbliver relativt lav. En rentestigning havde ellers været en oplagt indtjeningsmulighed for bankerne.

Markedet bliver selvopfyldende

”Det, man kan frygte mest, er egentligt, at markedet får en selvopfyldende effekt. At der bliver opbygget så meget utryghed i markedet, at folk begynder at holde på pengene, og vi derfor så rent faktisk bevæger os i recession,” siger Allan Nørholm.

Han tilføjer, at det afgørende for driften ikke er selve det, at aktiemarkederne falder, men i langt højere grad de underliggende faktorer – den stigende usikkerhed omkring den amerikanske vækst og gældssituationen i flere europæiske lande.

Blodrød børsdag: Det siger de derude

Pensionskasser tager aktiefald med ro

Finanspanik fortsætter

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også