Jyske-analytiker: Skuffende handelsindtægter i Nordea

Udfordringerne på handelsindtægterne i kvartalet er ifølge analytikeren et udtryk for, at der har været lavere likviditet på markedet.
Foto: Torben Stroyer, Jyllands-Posten
Foto: Torben Stroyer, Jyllands-Posten
AF RITZAU FINANS

Nordeas regnskab for tredje kvartal er generelt lidt skuffende. Men der er også positive takter. Det mener Thomas Eskildsen, analytiker i Jyske Markets.

"Nordea er især udfordret. Det er især "net result from items at fair value" (handelsindtægter eller resultat af poster til dagsværdi, red.), der springer i øjnene. De kommer ud skuffende i forhold til både konsensus blandt analytikerne og vores forventninger," slår Thomas Eskildsen fast over for Ritzau Finans.

Handelsindtægterne endte på 222 mio. euro i årets tredje kvartal mod 291 mio. euro i samme periode sidste år. Her havde analytikerne ifølge data indsamlet af Ritzau Estimates ventet, at Nordea ville lande på 349,5 mio. euro.

Udfordringerne på handelsindtægterne i kvartalet er ifølge analytikeren et udtryk for, at der har været lavere likviditet på markedet, og at der har været en udvidelse af kreditspændene.

"Det har gjort det vanskeligere for dem at opnå den indtjening, vi ellers har set," forklarer Thomas Eskildsen.

I forvejen var det dog allerede indregnet af analytikerne, at handelsindtægterne er et udfordret område for banken. Sæsonmæssigt er tredje kvartal nemlig traditionelt det vanskeligste for bankerne.

"Det er et område, hvor man skal forvente, at der er udsving fra kvartal til kvartal. Men det har bare været lidt mere negativt i det her kvartal end ventet," påpeger Thomas Eskildsen.

Jyske Markets-analytikeren kan dog også se positive takter i bankens regnskab.

"Det positive er, at de fortsat har udlånsvækst, og at der er en smule stigning i nettorenteindtægterne på lokal valuta. Det er især udlånsvækst i Norge og Sverige, der er årsagen," forklarer Thomas Eskildsen.

Desuden viste Nordeas regnskab, at banken har fremgang i Danmark, hvor blandt andet nedskrivningerne er faldet til 16 mio. euro mod 44 mio. euro i samme periode sidste år.

"Det er positivt at se, at der er en lille smule forbedring i Danmark. Vi har set en faldende trend, og nu er udlånstabene i Danmark endelig på niveau med resten af gruppen," siger Thomas Eskildsen.

Geografisk hæfter han sig dog primært ved det russiske og det finske marked, der stadig er påvirket af udfordringerne fra den russiske økonomi.

"Men det er vigtigt at hæfte sig ved, at forretningen kører stabilt i forhold til de områder, hvor man må sige, der er forhøjet risiko - det gælder især Rusland og Finland. Der er ikke udsving i kreditkvaliteten i den russiske forretning, mens udlånstabene stiger en smule i den finske forretning," påpeger Thomas Eskildsen.

 

/ritzau/FINANS

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også