Mindre bonus trods større overskud i Nordea

Nordeas overskudsdeling for 2013 er betydeligt mindre end året før, selvom bundlinjen er vokset.
Foto: Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Selvom bundlinjen er forbedret, har Nordeas medarbejdere fået skåret knap en fjerdedel af deres overskudsdeling.

Nordeas ordinære resultat voksede fra 4.039 mio. euro i 2012 til 4.116 mio. euro i 2013, og samtidig faldt medarbejderens årlige del af overskuddet fra 2280 euro til 1760 euro - et fald på 23 pct.

Nordeas overskudsdeling berører alle ansatte lige fra kasseassistenter til IT-chefer og filialdirektører, som modtager en kontant bonus, når årsregnskabet af leveret. Størrelsen afhænger af to ting: Kundetilfredshed og egenkapitalforrentning. Maksbeløbet er 3.200 euro eller knap 24.000 kr.

I 2013 har kundetilfredsheden været i top, fortæller personalechef i Nordea Danmark Niels Gregers Hansen, så det, der trækker ned, er egenkapitalforrentningen, som trods det forbedrede nominelle resultat er gået fra 11,6 pct. til 11 pct.

Mangler de sidste 2 pct.

"Vi mangler den sidste ende af egenkapitalforrentningen. Vi får for kundetilfredsheden, men vi har jo meldt ud, at vi går efter en egenkapitalforrentning på 13 pct., og den har vi ikke helt nået," siger han til FinansWatch.

Det er kun de danske medarbejdere, der får den kontante bonus. Andetsteds i Nordea-koncernen får medarbejderne Nordea-aktier. Det gjorde man også i Danmark, men skattereformen fra 2010 gjorde at det ikke længere var en mulighed for de danske medarbejdere.

"Det kontante program er afløseren for medarbejderaktier, som med skattereformen ikke længere er muligt. Det er det samme niveau af overskudsdeling vi får, men bare i kontanter frem for aktier," siger Niels Gregers Hansen til FinansWatch.

 

FIH sænker barren for bonus - igen

Finanstilsyn sætter luppen på problematiske finanslønninger 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også