FinansWatch

Nordea smider 16 mia i den svenske statskasse

Svenskernes udsalg af Nordea-aktier skæpper godt i statskassen

18,9 mia. svenske kroner - svarende til lige under 16 mia. danske. Så meget bidrog den svenske stat udsalg af Nordea til statsfinanserne, ifølge di.se

Ejerandelen stammer fra den statslige opbakning til Nordea - i 1997, inden en række fusioner, og under navnet Nordbank - der skulle sikre banken mod kollaps i senhalvfemserne. Den svenske regering har længe snakket om at nedbringe sin - nu tidligere - ejerandel på ca. 20 pct. I starten af februar gjorde man så alvor af det, og solgte 6,3 pct. af aktierne fra.

Samtidig har regeringen gjort klart, at man allerede i indeværende valgperiode agter at sælge yderligere ud af Nordea.

Ikke mere frihed

Man skal dog ikke forvente, at bankens manøvremuligheder bliver væsentligt forbedret, bare fordi staten slipper som ejer. Ved salget i starten af februar påpegede en stribe af analytikere over for FinansWatch, at staten havde givet Nordea meget frie tøjler som ejer.

”Havde det nogen betydning for Nordea, at staten var aktionær i Nordea? Det tror jeg ikke. Jeg tror ikke, at staten har været blokerende for Nordeas muligheder,” sagde Per Grønborg, senioranalytiker i Danske Markets.

Mere fra FinansWatch

PFA bygger Danmarks højeste træhus

På samme måde som en Formel 1-bil agerer prøveklud for teknologi til fremtidens personbiler, skal kontorbyggeriet ”Træ” i Aarhus vise vejen frem for klimavenlige byggeløsninger, siger ejendomsdirektør Michael Bruhn fra PFA. Byggeriet omfatter et træhus på 20 etager.

Danske Bank må væbne sig med tålmodighed i Mobilepay-fusion

Danske Bank sigtede sidste sommer efter at sende Mobilepay ind i nordisk fusion omkring sidste årsskifte, men siden har tidsplanen rykket sig. Processen har taget længere tid end ventet, lyder det fra Danske Bank, som ikke er i tvivl om, at fusionen bliver godkendt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs