Svenske bankstramninger kan ramme Danmark

Den svenske regering overvejer at hæve kapitalkravet til sine banker. Det kan betyde lidt dyrere lån herhjemme, siger bankkonsulent Bjarne Jensen.

AF BO NIELSEN, epn.dk

Svenskerne overvejer at stramme kapitalkravene i deres banker, og det kan få konsekvenser i form af dyrere lån i Danmark, siger ekspert.

Den svenske regering overvejer at stramme kapitalkravene til sine banker hurtigere, end det er lagt op til fra EU's Basel-komité. Det skriver nyhedsbureauet Bloomberg i dag. Hvis kravene strammes, vil det betyde, at bl.a. Nordea og Svenska Handelsbanken, også må stramme op for udlån herhjemme, siger bankkonsulent Bjarne Jensen.

’’Man er ude på at polstre de svenske banker, men der er fuld knald på økonomien derovre. Hvis økonomien går skævt, er der nemlig for lidt at stå imod med. Det vil få indflydelse på de banker, som laver forretninger i Danmark,’’ siger Bjarne Jensen.

Spor skræmmer

Den svenske regering er bange for, at bankerne bliver sårbare, hvis den økonomiske vækst sagtner farten. Friske tal viste forleden, at den svenske økonomi er i overhalingsbanen og sidste år voksede mere end dobbelt så hurtigt, som den danske. Huspriserne er allerede tilbage til niveauet før finanskrisen. Fire af de seks største nordiske banker kommer fra Sverige.

Sverige har meget dårlige erfaringer med sine banker. Mange af dem røg ud i en dyb nedtur under den globale finanskrise, fordi de havde lånt for mange penge ud til de baltiske lande. I starten af 1990’erne gennemgik man sin egen hjemmebryggede krise, hvor den svenske regering måtte overtage mange af bankerne efter boligmarkedet kollapsede.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også