Nordea undrer sig over Bjarne Graven

Nordeas aktiestrateg Henrik Drusebjerg er ”helt uforstående” over for anbefaling fra ekspertpanel, der går stik mod Nordeas egne råd til sine kunder.
Foto: J¯RGENSEN VALDEMAR
Foto: J¯RGENSEN VALDEMAR
AF KASPER KRONENBERG OG ANDERS HEERING

Den nyudnævnte FIH-direktør Bjarne Graven Larsen har sammen med professorerne Michael Møller, CBS, og Tom Engsted, Århus Universitet, udarbejdet en række anbefalinger til private investorer på vegne af Penge- og Pensionspanelet.

Graven Larsen til angreb på investeringsforeninger

Her anbefaler man blandt andet folk til at sætte deres penge i 15-20 danske aktier og så ellers holde fingrene fra sin investering. En anbefaling, der går stik mod det, som Nordea fortæller sine kunder.

Forvirrede kunder

Storbanken har gennem længere tid fortalt danskerne, at de generelt har for mange danske aktier i deres porteføljer. Nordeas aktiestrateg Henrik Drusebjerg erkender da også, at budskabet fra ekspertpanelet kan forvirre bankens kunder.

”Det er jeg ikke i tvivl om, at det gør. Der sidder nok nogle og klør sig i nakken over det her,” siger han til FinansWatch.

Hvad vil I så fortælle dem?

”Vi forsøger at forklare dem, hvorfor de, der har lavet anbefalingerne, tager fejl. Vi står helt uforstående over for det her råd og vil derfor fortsætte rådgivningen af vores kunder som hidtil,” siger Henrik Drusebjerg.

Spredning af risiko

Han peger på, at der er brancher som kunderne slet ikke vil blive eksponeret i, hvis de nøjes med 15-20 danske aktier.

”Og samtidig så er der en række andre sektorer, som man får et alt for høj eksponering i. For eksempel vejer medicinal og industri-aktier tungt i det danske indeks, mens man ikke har nogle IT-aktier,” siger han.

Hvorfor er det problem, at man ikke har alle sektorer repræsenteret i sin portefølje?

”Det at fravælge nogle sektorer gør, at man udsætter sig for en unødvendig risiko. Finanskrisen har vist, at der er stor forskel på, hvordan en sektor performer i forhold til andre. Og den med at alting hænger sammen, den holder ikke altid,” siger Henrik Drusebjerg.

Danske aktier en god investering

Han erkender, at man formentlig havde fået et flot afkast, hvis man udelukkende havde satset på danske aktier de sidste ti år.

”Men andre har gjort det endnu bedre. Inden, Brasilien og Kina har haft dobbelt så flotte afkast. Så spørgsmålet er om det her er et universelt råd. Skal tyskere, islændinge eller grækere også nøjes med at investere i selskaber fra deres eget land?,” spørger Henrik Drusebjerg retorisk.

Rapporten peger blandt andet på, at man ved at vælge 15-20 store selskaber, så er der en stor chance for, at de er prissat rigtigt.

”Det mener jeg ikke, at man kan være sikker på. Tag bare Vestas, der var den tredjestørste aktie i Danmark, men siden er faldet voldsomt. Der var åbenbart et marked, der ikke prissatte det selskab rigtigt,” siger Henrik Drusebjerg.

Graven Larsen til angreb på investeringsforeninger

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også