Frygt for flere hackede kreditkort

I sidste uge kom det frem, at Citigroup i USA var blevet ramt af et omfattende hackerangreb, hvor over 200.000 kunders kreditkortoplysninger var blevet stjålet. Amerikanske eksperter frygter, at angrebet blot er ét blandt mange i den kommende tid. Danske banker følger udviklingen.
AF MATHIAS BENCKE FREMMEN

Ifølge New York Times er angrebet på Citigroup særligt alarmerende, fordi gerningsmændene tilsyneladende er brudt gennem den netbankbrugerflade, som almindelige kunder benytter. Her har de ændret kontonummeret i browseren for på den måde at kunne springe fra konto til konto.

Angrebet fremstår meget lavteknologisk og simpelt, men ifølge New York Times kan det betyde, at hackerne har haft insiderviden om Citigroups sårbarhed.

Jyske Bank opmærksom

Umiddelbart giver angrebet dog ikke anledning til bekymring i den danske banksektor – i hvert fald ikke i Jyske Bank, der har studeret angrebet.

”Vi holder selvfølgelig øje med, hvad der sker rundt om i verden, men umiddelbart giver det her ikke anledning til, at vi vil gøre noget anderledes,” siger Torben Anholm, der er afdelingsdirektør for IT-sikkerhed i Jyske Bank.

Jyske Bank har ikke selv oplevet lignende angreb, og det kan skyldes, at den danske banksektor har et meget højt sikkerhedsniveau ifølge Torben Anholm. Han havde forventet, at sikkerheden ville være større i Citigroup, der er blandt verdens største banker.

Frygt for stigning

Angreb på danske netbanker har hidtil mest været indbrud i private netbanker og ikke organiserede angreb på selve bankerne, som det skete for Citibank. Men ifølge amerikanske eksperter kan den sidste type angreb være på vej mod en stigning.

Tilbage i 2008 blev der stjålet rekordmange kreditkort, idet hele 360 mio. kortoplysninger menes at være kommet i de forkerte hænder. Sidste år blev blot 3,8 mio. kort fisket fra de uheldige ejere.

De stjålne kort fra 2008 er nu ved at udløbe, og det har sendt prisen i vejret i den digitale underverden, hvor kortene kan stige i værdi til flere dollars stykket, mens de i dag blot er få øre værd. Det kan give ekstra motivation til hackere verden over.

Omfang ukendt

”Hvis man tror, at finansielt motiverede angreb er store nu, så bare vent et år mere,” siger Bryan Sartin, der er chef for efterforskningsenheden hos televirksomheden Verizon ifølge New York Times.

Tidligere på året blev også elektronikgiganten Sony udsat for et angreb, hvor tusindvis af kort menes at være blevet stjålet. Hackerne hævdede selv, at udbyttet blev 2,2 mio. kort, mens Sony påstod et noget lavere tal på 12.700 – heraf kun 900 aktive kort.

Det er endnu uvist, hvor stor finansiel skade, Citigroups kunder har lidt som følge af angrebet.

Hackere stjæler kundeinformationer hos Citigroup

Eksperter advarer banker om hackere

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også